Antena 3 CNN Economic Se scumpeşte gigacaloria. Nicuşor Dan anunţă câţi bani vor plăti în plus bucureştenii

Se scumpeşte gigacaloria. Nicuşor Dan anunţă câţi bani vor plăti în plus bucureştenii

Preţul gigacaloriei va creşte în acest an în Bucureşti, a anunţat, miercuri, primarul Capitalei, Nicuşor Dan.

de Georgiana Adam    |    11 Ian 2023   •   14:08

Edilul spune că preţul gigacaloriei va ajunge în 2023 în jurul sumei de 1.100 de lei, potrivit unor estimări.

Nicuşor Dan a menţionat că, dacă în 2022 tariful gigacaloriei a fost de 860 de lei, iar cetăţenii au plătit 160 de lei şi primăria a achitat diferența de 700 de lei, în 2023 bucureştenii vor achita 350 de lei, iar municipalitatea 750 de lei.

Edilul Capitalei a explicat că preţul final al gigacaloriei nu a fost încă actualizat, dar că va fi în jur de 1.100 de lei.

Citeşte şiScutiri de impozit pentru părinţii care au copiii înscrişi la școală, grădiniță sau creșă

"Există o cerere formulată încă din octombrie de către Termoenergetica către ANRE pentru preţul final al gigacaloriei producţie-transport-distribuţie, care nu are răspuns până în momentul ăsta. 

În momentul de faţă Termoenergetica facturează preţul de producţie actualizat de către ANRE, că pe ăsta l-a actualizat, şi un preţ de transport şi distribuţie care este mai mic decât cel care este real. 

(...) Pentru că am ieşit din populism avem nişte tarife rezonabile în sensul că nu avem tariful final pe ceea ce înseamnă gigacalorie, dar el va fi în jurul a 1.100 de lei.

Faţă de anul 2022 când am avut un tarif de 860 de lei din care cetăţenii au plătit 160 în cea mai mare parte a anului, partea de iarnă şi noi am plătit 700, anul ăsta vom fi în situaţia în care o să avem 1.100 tot tariful, din care cetăţenii plătesc 350 şi noi şi primăria plăteşte din banii cetăţenilor 750 de lei. 

Diferenţa o să fie între 700 anul trecut şi 750 anul ăsta, ceea ce nu este o sumă mare şi noi nu am luat împrumutul ca să plătim cheltuielile curente, am luat împrumutul ca să plătim acele diferenţe de tarif care s-au acumulat şi care anul acesta nu vor mai fi", a mai afirmat primarul Capitalei.

Situația financiară a Primăriei Capitalei. LIVE de la sediul PMB

Conferință de presă despre situația financiară a Primăriei Capitalei. LIVE de la sediul PMB

Publicată de Primăria Municipiului Bucureşti pe Marţi, 10 ianuarie 2023

×
Subiecte în articol: gigacalorie scumpiri Nicușor Dan
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close