Antena 3 CNN Economic Scutirea de impozit pentru părinţi nu este de 100 de lei, cum s-a spus. Ministerul Finanţelor, precizări de ultimă oră

Scutirea de impozit pentru părinţi nu este de 100 de lei, cum s-a spus. Ministerul Finanţelor, precizări de ultimă oră

Scutirile de impozit valabile în cazul părinţilor care au copii înscrişi la grădiniţă, creşă, şcoală nu vor fi, de fapt, de 100 de lei, aşa cum s-a spus iniţial, clarifică Guvernul.

Scutirea de impozit pentru părinţi nu este de 100 de lei, cum s-a spus. Ministerul Finanţelor, precizări de ultimă oră
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    13 Ian 2023   •   12:06

Deși mulţi părinţi au crezut că deducerea personală suplimentară de impozit va fi de 100 de lei pe lună, suma pe care o vor încasa lunar la salariu este, de fapt, de 10 ori mai mică. 

Aşadar, deducerile fiscale vor fi de 10 lei pentru părinţii care au copii la şcoală. 

Ministerul Finanţelor a clarificat acest aspect, precizând că suma de bani este de 10 ori mai mică şi nu este de 100 de lei, ci de numai 10 lei, explicând cum funcţionează măsura.

Citeşte şiModel de declaraţie pentru scutiri de impozit, pentru părinţii care au copiii înscrişi la școală, grădiniță sau creșă

"Înainte să-i aplic impozitul scad 100 de lei, efectul este practic 10% aplicat la această reducere de 100 de lei, deci vorbim de 10 lei pe lună", a declarat Alin Chițu, secretar de stat la Ministerul Finanțelor, potrivit europafm.ro.

Federaţia de părinţi: "E o bătaie de joc"

Decizia a stârnit critici din partea federaților de părinți.

"Este vorba de 10 lei, ceea ce mi se pare o bătaie de joc, nu știu de ce era nevoie de o schimbare în Codul Fiscal pentru 10 lei pe lună. Nu știu cine a fost eminența cenușie de a gândit-o așa", a replicat Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților Edupart.

În replică, Alin Chițu a explicat că măsura vine la pachet și cu alte deduceri fiscale.

"Unul dintre obiective a fost acesta ca să fie acordată deducere pentru copilul care se duce la școală, tocmai pentru a stimula într-o măsură ca acești copii să meargă în instituția de învățământ. 

Cu privire la nivelul de 10 lei, că acum îmi imaginez că o s-o considere toată lumea că e la un nivel redus, așa cum vă ziceam, se aplică împreună cu celelalte deduceri. 

Ministerul Finanţelor, despre reducerea de 10 lei: "Atât s-a putut"

În bugetul pe care l-am avut noi alocat de 25 miliarde de lei pe an atât s-a putut acomoda în limita acestor bani", a continuat Alin Chițu, secretar de stat la Ministerul Finanțelor.

Mai exact, deducerile fiscale care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023 le aduc românilor doar câțiva lei în plus. Părinții care au copii înscriși la o unitate de învățământ primesc în plus maxim 10 lei pentru fiecare copil. 

În plus, pentru a obţine noua deducere personală suplimentară de impozit care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, părinții trebuie să-i aducă angajatorului o adeverință eliberată de unitatea de învățământ în care este înscris copilul, ceea ce înseamnă o povară birocratică pentru toate şcolile care trebuie să elibereze documentele şi o nouă alergătură pentru plimbat hârtii din partea părinţilor.

Cum un singur părinte are dreptul la deducere, pe lângă adeverinţă, părintele mai duce angajatorului şi o declaraţie pe propria răspundere.  

Părinţii salariaţi beneficiază, din ianuarie 2023, de o scutire de impozit, indiferent de salariul pe care îl au, iar pentru asta trebuie să depună o declaraţie pe proprie răspundere.

Acte necesare pentru deducerea suplimentară de 100 de lei

În situația în care copilul este întreținut de ambii părinți, deducerea personală suplimentară se acordă unuia dintre părinți. 

Părintele trebuie să prezinte documentul care să ateste înscrierea copilului într-o unitate de învățământ și o declarație pe propria răspundere.

"(12) În cazul în care copilul este întreținut de ambii părinți, deducerea personală suplimentară prevăzută la alin. (10) lit. b) se acordă unuia dintre părinți prin prezentarea documentului care atestă înscrierea copilului într-o unitate de învățământ și a unei declarații pe propria răspundere din partea părintelui beneficiar".

Ce se întâmplă dacă părintele desfășoară activitatea la mai mulți angajatori

În cazul în care părintele are mai multe locuri de muncă, el are obligația să declare că nu beneficiază de astfel de deduceri de la un alt angajator, potrivit edupedu.ro.

"(13) În situația în care părintele desfășoară activitate la mai mulți angajatori, în plus față de documentele prevăzute la alin. (12), părintele care beneficiază de deducerea personală suplimentară prevăzută la alin. (10) lit. b) are obligația să declare că nu beneficiază de astfel de deduceri de la un alt angajator", se mai arată în textul OUG.

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close