
Într-o perioadă marcată de inflație și dobânzi mari, tensiuni comerciale între UE, Statele Unite și China, antreprenorii care vor un start-up caută țările cu taxele cele mai mici, cu facilități digitale și lipsite de birocrație. De la e-rezidența ultradigitalizată a Estoniei și impozitul minim de 10% din Bulgaria, până la sprijinul financiar oferit de Irlanda și flexibilitatea pieței muncii din Danemarca, aceste ţări oferă soluții concrete pentru reducerea birocraţiei, acces rapid la piaţa unică şi stimulente fiscale care să salveze capitalul inițial al noilor afaceri, scrie Euronews.
Pentru a evalua cât de ușor poate fi începută o afacere, Banca Mondială foloseşte un index „Ease of Doing Business” bazat pe zece parametri: înfiinţarea firmei, obţinerea autorizaţiilor de construire, alimentarea cu energie electrică, înregistrarea proprietăţii, accesul la credite, protecţia investitorilor minoritari, plata impozitelor, comerţul transfrontalier, punerea în aplicare a contractelor, rezolvarea insolvenţei.
Euronews a analizat care sunt cele mai avantajoase destinaţii din Europa pentru cei care doresc să pornească o afacere în actualul context economic.
Estonia
Tallinn. FOTO Getty Images
Estonia este printre cele mai deschise ţări din UE pentru oameni de afaceri străini, datorită unui cadru juridic şi economic puternic digitalizat.
Programul de e-rezidenţă permite oricui, oriunde s-ar afla, să înregistreze o companie online şi să acceseze serviciile guvernamentale digitale estoniene.
Declaraţiile fiscale şi operaţiunile bancare se pot efectua integral pe internet, iar înfiinţarea unei societăţi durează circa 15 minute — 98% dintre firme fiind înregistrate online, potrivit Invest in Estonia.
Sistemul fiscal nu taxează profitul reinvestit şi încurajează creşterea afacerilor, iar birocraţia redusă, accesul la piaţa unică europeană şi poziţia geografică favorabilă pentru pieţele baltice şi din restul Europei oferă un avantaj strategic deosebit.
Irlanda
Dublin. FOTO: Getty Images
Irlanda atrage numeroşi antreprenori prin statutul de economie avansată, digitalizată puternic. Enterprise Ireland investeşte în fiecare an în aproximativ 200 de afaceri noi, demonstrând deschidere faţă de fondatori din întreaga lume.
Studiul „Doing Business in the European Union 2020: Ireland” al Băncii Mondiale arată că oraşe precum Cork şi Dublin sunt în top privind obţinerea rapidă a contractelor şi a energiei electrice, iar Waterford în eliberarea autorizaţiilor de construire. Irlanda, membră a UE, OECD şi zonei euro, cu limba engleză ca limbă principală, oferă un mediu atractiv: antreprenorii din Regatul Unit, Islanda, Norvegia, Elveţia şi din UE nu au nevoie de permise sau vize, iar cetăţenii din afara UE pot înfiinţa companii de la distanţă.
Cota de impozit pe profit de 12,5% şi tratatele de evitare a dublei impuneri cu 72 de state întreţin atractivitatea fiscală.
Bulgaria
Bulgaria, Ruse. FOTO: Getty Images
În Europa de Est, Bulgaria devine un pol de interes pentru începerea unei afaceri, pentru înregistrarea firmei durează doar câteva săptămâni, iar costurile administrative sunt mici.
Impozitul pe profit, de numai 10%, este unul dintre cele mai reduse din UE.
Companiile străine nu întâmpină restricţii legale pentru achiziţia de terenuri, plătesc cheltuieli operaţionale doar după înregistrare şi pot beneficia de forţă de muncă calificată la costuri scăzute. Locaţia geostrategică din sud-estul continentului oferă acces facil către Grecia, Turcia, Serbia şi Macedonia de Nord.
Există posibilitatea înregistrării de la distanţă, însă corupţia rămâne un factor de risc, ce trebuie evaluat de antreprenori.
Olanda
Amsterdam FOTO: Getty Images
Olanda, a cincea economie a UE (PIB de circa 918,7 miliarde de euro), se remarcă prin forţa de muncă cosmopolită şi bine pregătită. Guvernul oferă diverse stimulente fiscale şi de sprijin pentru noile afaceri: deduceri pentru antreprenor, facilităţi de detaşare a specialiştilor (schemă de 30%), subvenții pentru cercetare-dezvoltare şi pentru inovare.
Cota de impozit pe profit, de 25,8%, este compensată de accesul rapid la piaţa europeană şi de infrastructura logistică de excepţie.
Ţara este preferată de firmele din sectoarele avansate, precum robotică, inteligenţă artificială şi comerţ electronic.
Danemarca
Copenhaga. FOTO Getty Images
Danemarca se evidenţiază constant în topuri mondiale privind uşurinţa de a face afaceri. Înregistrarea firmei se realizează rapid, online, în câteva ore, iar birocraţia este redusă.
Economia stabilă, infrastructura performantă şi flexibilitatea pieţei muncii — cu costuri mai mici la angajare şi concediere — sunt puncte cheie pentru start-up-uri.
Cultura bazată pe încredere reduce costurile de tranzacţie, iar cota de impozit pe profit de 22% este competitivă.
Marea Britanie
Londra. FOTO Getty Images
În Marea Britanie, aproximativ 360.000 de companii noi se înfiinţează anual (British Business Bank). Înfiinţarea firmei este rapidă şi ieftină: cererile prin poştă sunt procesate în 8–10 zile, iar cele online, în 24 de ore.
Economia diversificată, sistemul fiscal eficient (cota de 25% pe profit) şi cadrul legal solid facilitează dezvoltarea afacerilor.
Fondurile de capital de risc, platformele de crowdfunding, finanţările guvernamentale şi sfaturile oferite de autorităţi sprijină întreprinzătorii, în special în primii ani de activitate.