Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv Şeful ANAF, detalii exclusive despre aplicarea impozitului global în România: "Un impozit trebuie să fie uniform și neutru față de forma de capital"

Şeful ANAF, detalii exclusive despre aplicarea impozitului global în România: "Un impozit trebuie să fie uniform și neutru față de forma de capital"

Președintele ANAF, Lucian Heiuș, a comentat variantele de impozitare analizate de Guvern, printre care şi "impozitul global" şi a explicat în ce condiţii pot acestea fi aplicate, având în vedere situaţia actuală a economiei din România.

de Claudia Popovici    |    08 Mai 2023   •   17:46

Reamintim că, ​premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, că impozitarea progresivă este imposibil de aplicat fără digitalizarea Ministerului de Finanțe care să permită determinarea venitului global.

Întrebat despre acest impozit global şi cum ar putea fi el aplicat în România, președintele ANAF,  Lucian Heiuș a spus: 

"Ceea ce a spus dl. prim-ministru se referă la posibilitatea ca la un moment dat să fie implementată o impozitare progresivă. Dar ca să ai un impozit progresiv trebuie să poți să globalizezi toate veniturile pe care le câștigă la un moment dat o persoană fizică și la asta se ferea, se referea dl. prim-ministru.

Și da, într-adevăr, la ora actuală, ANAF nu are posibilitatea să realizeze informatic pentru toți cetățenii României, această globalizare a veniturilor. Mai avem nevoie probabil de un an şi jumătate, poate maxim doi sunt. Știți că suntem într-un plin proces de digitalizare și informatizare, avem la dispoziție 54 de milioane de euro prin PNRR, care urmează să ducă, să creeze mecanismele, informatice ca să putem face și această globalizare.

Impozitul global, noua variantă pe masa premierului pentru români

Îmi este foarte greu să vă spun ce se va întâmpla în anii care urmează. Asta este o decizie pe care la un moment dat, probabil Parlamentul, viitorul Parlament o va decide. Dar nu putem discuta de un impozit global și de o globalizare a tuturor veniturilor care să poată să fie impozitate progresiv dacă la un moment dat se va decide acest lucru.

Deci, astăzi în România nu avem o impozitare unică, o cotă unică de 10% pentru veniturile persoanelor fizice. Fiind o cotă unică, nu are importanță să adunăm toate veniturile, ci fiecare se impozitează cu 10% acolo unde el se realizează.

Dacă vreodată decidentul politic, Parlamentul respectiv va decide să se treacă la un alt mecanism de impozitare a persoanelor fizice, cum ar fi de exemplu, acest nou impozit progresiv, atunci trebuie să globalizezi, să aduni toate veniturile persoanei fizice într-un loc, să știi total venitul care au fost realizat și să vezi pe ce tranșe de impozitare sunt. Deci nu este un impozit global ci o globalizare a veniturilor și atunci se poate aplica orice mecanism de impozitare. (...)

Citeşte şi: Pensiile din România riscă să fie impozitate | Ce propuneri a primit Guvernul de la FMI şi Banca Mondială pentru impozitul progresiv

"În România, avem o mare problemă, ținând cont de educația financiară fiscală a contribuabilul român"

Şi eu mă gândesc de o anumită perioadă ce se poate întâmpla în viitorul apropiat sau mai îndepărtat, existând aceste variante de trecere la un moment dat la un impozit progresiv. În România, într-adevăr, avem o mare problemă, ținând cont de educația financiară fiscală pe care o are astăzi contribuabilul român.

Și atunci ar trebui ca noi, ca agenție, noi ca ANAF-ul, să ajungem să avem niște programe, informații așa de bine puse la punct încât să îi punem la dispoziția unui contribuabil o declarație pre-completată, să putem să-i globalizăm toate veniturile, să-i calculăm impozitul să i-l dăm și e doar să verifice dacă într-adevăr nu ne-a scăpat nouă ceva. În țările dezvoltate este o cultură acestui gen de impozitare se apelează cât la un contabil.

Dacă mă întrebați pe mine, eu nu cred că anul acesta se va discuta de o modificare de impozite sau de introducere de impozite și taxe noi în România.

Dacă am urmări doar ceea ce învață orice student la Academia de Științe Științe Economice, știm că atunci când o țară trece printr-o perioadă de criză, când economia unei stat și economia României are niște probleme acuma niciodată nu introduci taxe suplimentare.Vorbim de creșteri de taxe și de impozite pe impozitele principale.

În general, când îți modifici modul în care se impozitează economia la un moment dat, o faci în perioadele de creștere economică, când lucrurile merg bine, când sunt bani, când companiile pot să suporte trecerea spre o altă taxă de impozitare sau altă scară de impozitare", a mai spus Lucian Heiuş, preşedintele ANAF.

Citeşte şi: Românii care nu vor mai plăti impozit pe salariu de la 1 iunie. Facilitățile fiscale s-au extins

"Nici Fondul Monetar Internațional, nici Banca Mondială nu poate să-ți impună ție, ca stat, nimic"

Întrebat şi despre variantele aflate pe masa Guvernului de la Fondul Monetar Internațional şi Banca Mondială, Lucian Heiuş a spus: 

"Nimeni, nici Fondul Monetar Internațional, nici Banca Mondială nu poate să-ți impună ție, ca stat, nimic. Eventual, specialiști, experți de la aceste instituții vin și prezintă niște scenarii posibile pe care Guvernul, Parlamentul poate să le adopte sau nu. Și noi lucrăm, ca și ANAF, cu foarte mulți experți pe diverse domenii, fie membri ai FMI-ului, fie a Băncii Mondiale. Analizăm, discutăm, se stabilesc niște măsuri, dar nimeni nu-ți impune nimic. Toate deciziile le tu că eşti un stat independent. Când faci asemenea modificări structurale schimbi practic, paradigma impozitări într-un stat nu poți să o faci de pe o zi pe alta.

În mod normal, Fiscul poate să facă orice lege care este aprobat în Parlament, suntem obligat s-o punem în aplicare. Dacă mă întrebați pe mine, de data asta, ca și economist, ca și un om care cunosc codul fiscal, eu consider că un impozit trebuie să fie uniform și trebuie să fie neutru față de forma de capital", a mai spus Lucian Heiuş, preşedintele ANAF, în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
El este tânărul de 27 de ani, ucis pe o stradă din Suceava!
x close