Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv Cum reduci factura la energie cu bani de la stat | Explicaţiile ministrului Mediului: "20.000 de români au primit veşti bune"

Cum reduci factura la energie cu bani de la stat | Explicaţiile ministrului Mediului: "20.000 de români au primit veşti bune"

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a explicat cum ne vom putea reduce factura la energie cu bani de la stat. Aproximativ 20.000 de români au primit vești bune.

de Claudia Popovici    |    13 Oct 2022   •   19:51

Potrivit calculelor, 6-8 panouri fotovoltaice pentru o casă de 100 de metri pătrați, ar însemna o investiție de 6.800 de euro.

Mai mult, în cazul în care optăm pentru o baterie de 5kW asigurăm alimentarea cu energie electrică timp de 12 ore în timpul serii ceea ce ne poate aduce iarna o reducere la facturile de curent de 50-70%, iar vara o reducere de 100%.

Dar chiar şi aşa aceste investiții, chiar dacă aduc beneficii în timp, sunt destul de mari acum având în vedere puterea de cumpărare în România.

Peste 45.000 de români s-au înscris în programul Casa Verde Fotovoltaice 2022

În acest context, românii ar avea la dispoziție programul Casa Verde Fotovoltaice 2022 -2023.

Întrebat în ce stadiu este programul Casa Verde, un program prin care românii își pot achiziționa aceste panouri solare extrem de importante în această perioadă, ministrul Mediului, Tanczos Barna a spus:

"Anul trecut au fost depuse în decembrie și ianuarie 45.000 de dosare la ASM.

Agenția a început evaluarea în acum 3 luni. Suntem la 20.000 de dosare valoare aprobate. Asta înseamnă că 20.000 de români deja au primit vestea bună că vor putea instala aceste panouri fotovoltaice prin finanțare de la ASM.

20.000 de români au primit subvenţii de 5,000 de euro pentru instalarea panourilor solare

5.000 de euro este subvenția cu ajutorul care se acordă și din acești bani pot instala acele capacități cu care să reducă consumul prin producerea pentru nevoia proprie a energiei electrice.

Am avut zilele acestea mai multe întâlniri cu colegii noștri de la Ministerul Energiei și de la ANRE.

"Zeci de mii de familii vor avea posibilitatea să producă energie electrică în regie proprie"

A existat un blocaj în racordare a consumatorilor la rețelele naționale de distribuție. Atât noi, cât și celelalte instituții au cerut distribuitori lor să urgenteze și să faciliteze racordarea acestor consumatori care și produc și consuma la rețeaua națională.

Vor exista cu siguranță și controale pe această temă declanșate de ANRE și prin acest lucru, practic, pentru prima dată în istorie, zeci de mii de familii vor avea posibilitatea să producă energie electrică în regie proprie", a explicat ministrul Mediului, Tanczos Barna, în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN. 

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 - Când încep înscrierile

În 2 luni de zile trebuie să avem programul pregătit restul de 25.000 de dosare şi să putem extinde, pentru că cererea a crescut foarte mult.

Nimeni n-a putut să prevadă acum 2 ani de zile ce se va întâmpla pe piața energetică și nimeni nu a putut să prevadă acest boom de cerere pentru acest tip de producție proprie de energie electrică.

Atât noi, instituțiile, cât și firmele care fac montarea, instalare a acestor panouri, cât și producătorii de panouri fotovoltaice trebuie să se pregătească pentru noua situație.

Noi trebuie să asigurăm finanțare și sistem instituțional de sprijin și de aceea pregătim descentralizare a programului.

Vom iniția demersuri pentru a implica autoritățile locale în evaluare pe baza unui regulament foarte clar și o procedură simplificată prin care reducem la minim la 2-3 documentele necesare, astfel încât evaluarea să fie foarte simplă, facilă și rapidă.

În același timp, asigurăm o evidență națională tuturor cererilor depuse și o prefinanțare care se acordă în cazul în care reușim să ajungem la acest acord cu autoritatea locală, astfel încât bugetul autoritățile locale să nu fie afectat de deloc", a mai explicat ministrul Mediului, Tanczos Barna. 

Cum se va desfășura programul Rabla pentru becuri

"La fel ca și în cazul sistemelor de producere de energie electrică, economiile se pot realiza prin programe naționale, prin impulsionarea unor măsuri care se iau la nivelul fiecărei gospodării.

Acest program are acest rol de a sprijini schimbarea becurilor clasice unele pe LED, astfel încât consumul să se reducă semnificativ.

Cum intru în posesia acestui voucher-ului din Programul Rabla pentru becuri?

La fel cum se făcea pentru electrocasnice, același sistem informatic în care se înscriu beneficiari. În același sistem vor fi înscrise și companiile, magazinele care vând aceste tipuri de becuri care consumă puțin și prin voucherul se acordă prin sistemul informatic. Se merge la magazin și în schimbul unui bec vechi se poate cumpăra unul eficient.

Sper ca săptămâna viitoare să intre în ședința de Guvern modificarea de buget a AFM. După modificarea bugetului și aprobarea bugetului de 400.000.000 de lei programul poate fi pornit.

Noi suntem pregătiți că cu toate documentele, la sfârșitul lunii octombrie cu siguranță se poate porni programul", a mai spus ministrul Mediului, Tanczos Barna, în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close