Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Alexandru Mironov, despre descoperirea momentului: "Am privit în ochi pentru prima dată o gaură neagră"

Alexandru Mironov, despre descoperirea momentului: "Am privit în ochi pentru prima dată o gaură neagră"

Descoperire revoluţionară! Astronomii au făcut publică, în premieră, fotografia unei găuri negre care se află în centrul galaxiei noastre.

Alexandru Mironov, despre descoperirea momentului: "Am privit în ochi pentru prima dată o gaură neagră"
Sursa foto: Hepta/Abaca Press / CNP/ABACA
de Silvia Preda    |    12 Mai 2022   •   20:31

Cunoscută sub numele de Sagittarius A*, gaura neagră are o masă uriaşă, de aproximativ 4,3 milioane de ori mai mare decât a Soarelui şi se află la o distanţă de aproximativ 27.000 de ani lumină de Pământ.

Poza mult aşteptată a fost prezentată în cadrul unei conferinţe de presă care a fost organizată de Fundația Națională pentru Știință din SUA.

Spectaculoasa descoperire a fost posibilă datorită contribuţiei a 300 de cercetători de la 80 de instituţii şi organizaţii din întreaga lume, care fac parte din aşa numitul Event Horizon Telescope, unul dintre cele mai complexe proiecte astronomice desfășurate în istoria umanității.

Alexandru Mironov, scriitor şi jurnalist de ştiinţă, a explicat la Antena 3 ce înseamnă această fotografie extraordinară. Potrivit lui, este a doua mare experiență care se face în acest domeniu.

Prima imagine cu Sagittarius A, gaura neagră descoperită în centrul galaxiei noastre

"Am privit în ochi pentru prima dată o gaură neagră. Trebuie să vă spun că am fost cu o echipă de 33 de astronomi români în deșertul Atacama după o eclipsă și în ziua de 7 iulie, acum trei ani (...). 33 de români au fost acolo, lângă un moment de cercetare.

Telescoapele gravitaționale vor începe să funcţioneze de îndată ce inginerii vor găsi o posibilitate și atunci vom şti mai multe despre univers decât ştim despre Pământ. Este un pas foarte mare, foarte important, o dovadă că mințile cele mai cele mai bune de pe pământ nu au niciun fel de oprire în față, niciun fel de paravan, ele se uită cât se poate de departe.

Acum vorbim despre o gaură neagră chiar din centrul galaxiei noastre, buricul galaxiei", a spus Alexandru Mironov într-o intervenţie telefonică la emisiunea "În faţa Naţiunii cu Sabina Iosub".

×
Subiecte în articol: gaura neagra
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close