Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR, despre măsurile pentru controlul inflaţiei: "Dacă este scăpată de sub control ne afectează pe toți în mod egal"

Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR, despre măsurile pentru controlul inflaţiei: "Dacă este scăpată de sub control ne afectează pe toți în mod egal"

Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR, a explicat decizia Băncii Naţionale de a majora dobânda cheie de la 1,75 la 2%. 

Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR, despre măsurile pentru controlul inflaţiei: "Dacă este scăpată de sub control ne afectează pe toți în mod egal"
Sursa foto: Hepta
de Claudia Popovici    |    10 Ian 2022   •   20:41

Luni a avut loc ședința decisivă la Banca Naţională. Românii vor plăti în curând rate mai mari la credite. BNR a decis majorarea dobânzii cheie de la 1,75 la 2%. 

Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR, a explicat decizia Băncii Naţionale de a majora dobânda cheie de la 1,75 la 2%.

„Evident că decizia de astăzi vine să descrie sau să răspund la situația economică particulară pe care o are România în contextul însă internațional în care avem o creștere semnificativă a inflației pe plan mondial.

Decizia de astăzi de majorare pe care a luat-o Consiliul de Administrație încearcă să răspundă acestei provocări. care, până la urmă o determină inflația.

„Dacă este scăpată de sub control ne afectează pe toți în mod egal"

Este o necesitate de răspuns la nivelul Băncii Centrale prin instrumentul principal care este dobânda de politică monetară pe care banca încearcă să o calibreze, așa încât să nu determine nicio povară suplimentară pentru cei care au credite pentru ca acest 0,25 nu are efecte devastatoare asupra creditelor.

Evident că este un efect, dar să nu uităm că creditele au avut dobânzile cele mai mici istorice pentru România în ultima perioadă.

Deci creșterea vine de la nivelul minim istoric, ceea ce înseamnă că există cumva mult mai multă toleranță față de această creștere.Încercarea pe care o facem este să găsim un echilibru just între presiunile inflaționiste și susținerea economică și a creditului până la urmă.

Pentru că o dobândă mai scăzută sigur că favorizează atât doritorii de rate cât și creditul, în general. Pentru economie este un echilibru fin care trebuie găsit aici pentru că principala provocare o reprezintă inflația care este determinată în proporție de peste 70% de prețurile la energie asupra cărora aceste influențe de dobândă au un impact redus, dacă nu foarte chiar foarte redus.

„E o creștere care încearcă să facă ceva mai ușor de suportat cealaltă creștere a inflației"

Să nu uităm că până la urmă dacă inflația este scăpată de sub control ne afectează pe toți nu doar pe cei care au credite sau nu au credite, afectează pe toată lumea în mod egal și în mod fatal.

De aceea trebuie să reacționăm la acel mare pericol pe care îl determină inflația. Suntem încrezători la Banca Națională şi chiar dacă urmează o perioadă relativ dificilă în care perioada de ratelor mici a apus şi va urma ceva creșteri de dobândă vom putea înfrunta inflația așa încât în perioada a doua anului să nu mai avem această temă legată de inflație", a explicat Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR la emisiunea În faţa Naţiunii de la Antena 3. 

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close