Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Dronele, cu ajutorul cărora soldaţii folosesc sistemele Himars, au transformat câmpul de luptă din Ucraina 

Dronele, cu ajutorul cărora soldaţii folosesc sistemele Himars, au transformat câmpul de luptă din Ucraina 

Autorităţile ucrainene precizează că peste două duzini de drone ruseşti au fost folosite în atacurile din regiunea Odesa şi că majoritatea acestora ar fi fost doborâte. De asemenea, Ucraina scoate la înaintare tehnologia dronelor pe câmpul de luptă.

Dronele, cu ajutorul cărora soldaţii folosesc sistemele Himars, au transformat câmpul de luptă din Ucraina 
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Sep 2023   •   11:31

Jurnalista CNN Melissa Bell s-a alăturat unei misiuni de recunoaștere ucrainene în cadrul căreia echipa pilotează o dronă în adâncul teritoriului controlat de Rusia. Soldaţii ucraineni caută un sistem de apărare aeriană rusesc.

Serviciile ucrainene ale Ucrainei se pregătesc pentru un raid peste liniile inamice. Într-un război al artileriei şi al dronelor... şi multă creativitate.

Reporter: Arată aproape ca o jucărie.

Soldat ucrainean: Este o jucărie chinezească, cu unele îmbunătăţiri şi inovaţii... cu ceva magie.

Suficientă magie încât această dronă este special făcută să călătorească mult dincolo de linia de front de la Zaporojie.

În căutarea unui sistem de apărare aeriană rusesc, zboară în adâncimea teritoriului inamic spre un oraş care este unul dintre principalele obiective ale contraofesinvei din sud: Tokmak.

"Ne apropiem de ţintă", spune soldatul ucrainean la telefon.

La celălalt capăt al telefonului şi urmărind acelaşi ecran, o unitate Himars este gata de lansare. 

Indicativul de apel al comandantului acestei unităţi de drone este Bankir, o amintire a vieţii sale de dinainte de război, când acest teritoriu era încă ucrainean.

„Acum puteţi vedea pe drum, sunt vehicule ruseşti în mişcare. Acesta este punctul de control al ruşilor, puteţi vedea în TokMak. Stânga, stânga, ţintiţi la stânga!”, ordonă acesta.

Dar în această seară au avut ghinion. Sistemul de apărare antiaeriană pe care voiau să îl lovească nu mai este acolo. 

Casa în seara aceasta este un câmp aflat la 15 kilometri nord de linia frontului. Folosind doar lumini roşii pentru a nu fi detectaţi, ei au o vedere de ansamblu asupra bătăliei şi a ceea ce se întâmplă dincolo.

„Îi căutăm de ceva timp. Avem câteva rezultate. Ştim unde se ascund, ştim cum se deplasează. Deci este o chestiune de timp doar pentru a-i găsi”, explică Bankir.

Şi de fiecare dată când zboară, drona înregistrează informaţii preţioase despre starea apărării ruseşti, vehicule şi sistemele care se deplasează. 

Chiar dacă, în această seară, un sistem de apărare antiaeriană şi cei patru-cinci ofiţeri ai săi au fost cruţaţi, fără să ştie.

Reporter: Sunteţi dezamăgiţi?

Bankir: Nu, nu, nu, nu suntem dezamăgiţi. Acesta este serviciul nostru, este munca noastră şi vom continua să o facem.

Până când, spune el, fiecare centimetru de teritoriu ucrainean va fi eliberat, oricât de mult timp ar dura asta. 

×
Subiecte în articol: Melissa Bell drone Război Ucraina
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close