Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Legătura dintre cutremurul din Marea Neagră şi zona seismică Vrancea. Cum este afectată România

Legătura dintre cutremurul din Marea Neagră şi zona seismică Vrancea. Cum este afectată România

Mircea Diaconescu, seismolog, a comentat cutremurul cu magnitudinea de 5 produs azi dimineață în Marea Neagră şi a explicat în ce condiţii poate fi afectată şi România prin zona seismică din Vrancea.

de Claudia Popovici    |    22 Iun 2023   •   21:05

Reamintim că, un cutremur cu magnitudinea de 5 pe scara Richter s-a produs în această dimineață, în jurul orei 05: 42, în Marea Neagră. Conform informațiilor înregistrate la nivelul Institutului Național Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul este semnificativ ca intensitate.

Seismologii au precizat că mișcarea tectonică s-a produs la o adâncime de 10km, la o distanță de aproximativ 93km de Sevastopol, din peninsula Crimeea. Seismul s-a simțit în orașele Simerfopol, dar și la Herson, de asemenea, epicentrul cutremurul este la aproximativ 300km distanță de Constanța.

Ce s-a întâmplat acolo poate afecta zona centrală a României? Este una dintre întrebări sau ne așteptăm la un cutremur și mai mare? Seismologul, Mihai Diaconescu a adus explicații în acest sens. Iată concluziile. 

"Nu are legătură cu cutremurele din Turcia. A trecut prea mult timp, prea mult timp de când s-au produs cutremurele de 7,7 şi 7,5 pentru a fi o consecință a lor. Și mai ales că primul cutremur în Marea Neagră după producerea celor două cutremure a venit cam la vreo 2,5 săptămâni și a fost de 3,5. Energia a fost canalizată spre sud, prin Marea Mediterană, de-a lungul arcului cipriot.

Modul de viteza de propagare pe planul de sensibilitate a fost mai lentă, pentru că este o zonă frământată, cu niște roci nu foarte consolidate, nu foarte bine consolidate şi atunci viteza de propagare a energiei este mai mică și trebuie o perioadă în care să se acumuleze această energie pentru a putea produce alt cutremur în Marea Neagră.

Nu, nu pot avea le Vrancea. Sunt două falii. Este falia Vest Crimeea, Falia Odesa, Falia Nistrului, Falia Lacu Roșu și încă alte multe falii care constituie o zonă tampon de amortizare a influențelor din Vrancea către Crimeea și din Crimeea spre Vrancea", a spus seismologul Mircea Diaconescu la emisiune În fata naţiunii de la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close