Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Noi decizii legate de pensii şi salarii | Anunţul ministrului Muncii, Marius Budăi

Noi decizii legate de pensii şi salarii | Anunţul ministrului Muncii, Marius Budăi

Marius Budăi, ministrul Muncii, a explicat în ce stadiu au rămas discuțiile cu Comisia Europeană legat de pensiile speciale şi la ce ar trebui să se aştepte românii în perioada următoare.

de Claudia Popovici    |    16 Iun 2023   •   21:00

Reamintim că, specialiştii de la Comisia Europeană au venit cu o serie de solicitări cu privire la pensiile speciale printre care amintim:

  • un impozit de 15% pe venitul net, nu 30% pe venitul brut, așa cum este în proiectul de lege.
  • să se adauge măcar o lună la fiecare șase luni, în perioada de grație de 5 ani
  • la funcționarii publici parlamentari oficialii europeni cer scoaterea celor șapte salarii brute acordate la ieșirea la pensie.

Întrebat despre aceste solicitări, ministrul Muncii, Marius Budăi a adus următoarele clarificări:

"E o chestiune care este în dinamică din ce în ce mai accelerată în ultima perioadă, pentru că trebuie să închidem acest această lege. Și premierul României, Marcel Ciolacu, atunci când era și președinte la Camera Deputaților, a spus foarte clar că până la sfârșit de sesiune parlamentară trebuie să închidem aceste aspecte.

Eu am spus tot timpul că pensiile militare nu sunt pensii speciale. Spun tot timpul că sunt indemnizații și pensii stabilite în baza unei legi speciale. Pensii speciale nu există, dar se regăsesc în PNRR-ul României, pentru că nu e așa l-au lucrat niște profesioniști...

 - Câte pensii sunt în acest în această categorie?

În total 200.000 din care 190.000 lei pensii militare și 10.000 sunt celelalte categorii.

- Care sunt principiile prin care se vor modifica aceste 200.000 de pensii? 

O creștere treptată a perioadei de raportare a calculului care să ajungă la fel ca în sistemul public de pensii pe întreaga perioadă în care ai lucrat.

Un principiu extrem de important este să nu mai existe cazuri în care pensia să depășească venitul avut în activitate. Şi mai mult de atât să nu mai fie permise perioade asimilate, să nu fie perioada asimilată mai mare de cât ai lucrat în meseria respectivă.

- Ce se va întâmpla cu pensiile în plată?

Cele care depășesc veniturile avute în activitate vor fi recalculate fără să fie afectată partea de contributivitate. Ceea ce depășește venitul mediu brut, vedem la care ne raportăm brut sau net, şi care sunt cifrele finale care se impozitează.

Trebuie să ne uităm la principii, la cele enunțate și să facem un lucru extrem de important să nu mai dăm posibilitatea unor abuzuri legale

Va intra în vigoare în termen de 60 de zile de la publicarea legii pentru a avea și posibilitatea să adaptăm și programul informatic.

- Ce decizii s-au luat în legătură cu cumulul pensie-salariu?

Se caută soluții constituționale aici și când vom avea finalul discutat, cu siguranță vom explica care este procedura. Deocamdată discutăm cu experții în constituționalitate ca să putem avea o lege care să nu aibă discuții de neconstituționalitate", a spus Marius Budăi, ministrul Muncii, la Antena 3 CNN. 

 

×
Subiecte în articol: Marius Budăi Ministrul Muncii
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close