Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Mircea Geoană: ”Nu e niciun fel de intenție ca Rusia să testeze ceva într-un stat NATO”

Mircea Geoană: ”Nu e niciun fel de intenție ca Rusia să testeze ceva într-un stat NATO”

Nu există indicii ca Rusia să aibă atenții deliberate la adresa NATO sau, mai grav, să testeze ceva la adresa unui stat membru, dă asigurări secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Într-un interviu exclusiv pentru Antena 3 CNN, Geoană a dezvăluit, printre altele, și care e cel mai mare pericol pentru țara noastră.

Mircea Geoană: ”Nu e niciun fel de intenție ca Rusia să testeze ceva într-un stat NATO”
Sursa foto: Hepta/ Emanuel Titus Iliesi
de Xenia Croitoru    |    16 Sep 2023   •   10:31

Mircea Geoană: Trebuie să facem o distincție clară între incidente, pentru că aici sunt incidente. Destinația a fost infrastructura civilă și portuară din Ucraina pentru a încerca să sugrume exporturile agroalimentare ale ale Ucrainei. Rușii distrug sistemul energetic iarna și sistemul de de producție de grâne și de cereale în timpul verii. Este o chestiune care trebuie să înceteze. Este absolut inuman, este absolut ilegal, este absolut barbar. Nu vedem niciun fel de intenție deliberată a Federației Ruse să testeze ceva la adresa unui stat aliat, nici al României, nici a altui stat aliat, pentru că NATO are o politică de descurajare, o robustețe pe flancul estic, care este foarte important.

De aceea am decis la Vilnius:noi planuri de apărare, un sistem și mai robust de apărare antirachetă. Nu vedem nicio intenție din partea Federației Ruse să aibă acțiuni deliberate ostile la adresa statelor NATO.

Reporter: Ce pregătește NATO ca măsură de securitate, în cazul în care nu vor ajunge doar bucăți de dronă pe teritoriul României?

Mircea Geoană: NATO este atât de robust și de puternic militar și politic unit. De aceea cred că cel mai bună apărare este descurajarea și acest lucru îl facem în fiecare zi. Noi planuri de apărare, mai multe investiții. Avem 5000 de militari aliați pe teritoriul României în timp ce vorbim. Investim în continuare, avem aliați din multe națiuni care sunt la noi. Mesajul meu de încredere în faptul că NATO își face datoria rămâne la fel de de prezent și înțeleg preocuparea și uneori îngrijorarea, mai ales a românilor și româncelor din zona limitrofă.

Și nu este ușor: la Sulina sau undeva dincolo de Dunăre să auzii explozii la câteva sute de metri sau mai cade și o bucată de dronă.

Dar trebuie să facem distincție între incidente care apar de pe teritoriul ucrainean și o intenție deliberată.

Rusia nu are în acest moment o astfel de intenție. Conflictul care a fost declanșat de Rusia împotriva Ucrainei este un conflict care, din păcate, probabil va mai dura.

Acest lucru este un lucru suficient de îngrijorător în sine, pentru că războiul în sine este un lucru foarte grav și sperăm din toată inima ca acesta să termine cât mai rapid și Ucraina să își poată apăra independența, suveranitate.

Războiul probabil va mai continua pentru o bucată de timp. Războaiele sunt net imprevizibile prin definiție, dar în același timp, întărind apărarea și descurajarea, de fapt, scădem riscul unei escaladări a acestui conflict.

Iar pentru noi, pentru secretarul general, pentru noi, conducerea Alianței, evitarea escaladării războiului între Rusia și NATO este o prioritate.

Reporter: Care este, din punctul dumneavoastră de vedere, cel mai mare pericol pentru România în acest moment?

Mircea Geoană: N-aș vrea să dau răspunsuri care au tentă politică internă. Eu cred că România are în acest moment o relevanță strategică excepțională pentru NATO și în general în Europa. Este o țară cu o greutate specifică, strategică, excepțională. Polonia, România sunt țări care sunt extrem de importante pentru noi și alte țări.

Evident, de aceea cred că principala prioritate pentru România trebuie să fie fructificarea în sens economic, de investiții, de încredere, de reputație în România are o reputație splendidă la NATO. Splendidă. Multe colege și colegi din România care lucrează pentru noi. Sunt foarte mândru să-i văd. Deci România este o țară foarte respectată la NATO.

×
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close