Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii A fost pericol la Marea Neagră! Constantin Ciorobea, contraamiral, despre barca cu explozibil la bord: "Modul în care acţionăm trebuie adaptat!"

A fost pericol la Marea Neagră! Constantin Ciorobea, contraamiral, despre barca cu explozibil la bord: "Modul în care acţionăm trebuie adaptat!"

Pericol la Marea Neagră. O barcă ucraineană a fost detonată, ea fiind găsită în larg cu explozibil la bord. Contraamiralul (r) Constantin Ciorobea a vorbit la Antena 3 CNN despre modul în care autorităţile ar trebui să acţioneze în astfel de situaţii.

de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Apr 2024   •   21:18

Întrebat care este procedura în momentul în care în apele teritoriale românești apare o astfel de ambarcațiune, cu elemente suspecte asupra ei, contraamiralul (r) Constantin Ciorobea a răspuns: "În momentul în care acea ambarcațiune a fost descoperită, ea era răsturnată, cineva a observat-o și pasul imediat este anunțarea instituției care se ocupă, deci cea cu căutarea și salvarea vieții pe mare. Această instituție a trimis mijloacele pentru a identifica nava, a intervenit pentru remorcaj și a adus-o în primul port din apropierea zonei respective. 

După aceea, după ce a fost și să caute eventualii supraviețuitori din zona în care a fost identificată nava, după ce nava este adusă în port cum a fost acum în portul Constanța, au început să vadă ce-i cu ea. Când au văzut că sunt elemente suspecte, a fost chemat SRI-ul pentru că pentru tot ce înseamnă teritoriul național prima intervenție trebuie făcută de Serviciul Român de Informații să vadă despre ce e vorba, ce-i cu ea, ce echipamente are la bord.

Au descoperit după aceea că la bord avea încărcături de explozibil. Atunci imediat se ia, se scoate din port pentru a evita orice incident sau accident nedorit, și a fost dusă, mă rog, s-a ales pe varianta de a fi dusă în poligonul de la Capul Midia".

Potrivit lui Constantin Ciorobea, nu era exclus ca o astfel de navă de la un petrolier să se răstoarne. "De aceea a intervenit căutarea și salvarea vieții pe mare și de aceea după aceea au căutat în împrejurimi în zona respectivă", a explicat el, vineri seară, la Antena 3 CNN.

Constantin Ciorobea: "Modul în care acționăm în astfel de situații trebuie adaptat și scos din contextul vieții de zi cu zi"

"Probabil că este cazul să se identifice niște lecții pe subiectul acesta, să se înțeleagă la fel cum s-a menționat în emisiune la dumneavoastră că suntem în proximitatea unui război și că modul în care acționăm în astfel de situații trebuie adaptat și scos din contextul vieții de zi cu zi normale a acțiunilor în astfel de zone și astfel de situații și adaptate la contextul războiului în care ne aflăm și a posibilităților nemăsurabile sau neimaginabile în care se poate acționa într-un război modern, pe toate dimensiunile și în toate mediile și în toate direcțiile.

Și atunci da, cumva sunt de acord cu ceea ce s-a menționat, trebuie adaptate procedurile şi analizate cu mai mare seriozitate", a precizat Constantin Ciorobea.

"Trebuie lucrat la proceduri și făcută reidentificarea existenței sau nu a pericolului de explozie, făcută în largul mării. Chemați împreună cu cei de la căutarea- salvarea vieții pe mare și specialiști în domeniul explozibililor să acționeze împreună.

Văd care e situația și abia după aceea să ia o decizie de a fi dusă în port sau în altă parte, trebuie modificate un pic procedurile acestea", a mai spus el.

Joi, 4 aprilie, nava de căutare-salvare Artemis a Agentiei Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare a transportat, în zona de siguranță a poligonului de trageri antiaeriene Capu Midia, ambarcațiunea recuperată din apele teritoriale românești.

"Vineri, 5 aprilie, Ministerul Apărării Naționale, împreună cu structuri specializate din cadrul Sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională, a pus în aplicare procedurile operaționale specifice de cercetare a ambarcațiunii.

Miercuri, 3 aprilie 2024, nava de căutare-salvare Artemis a executat o misiune specifică pentru o ambarcațiune răsturnată la aproximativ 20Mm est Tuzla, care s-a dovedit a fi un posibil vehicul marin fără pilot", au precizat reprezentanții MAPN.

×
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close