Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Valeriu Gheorghiţă, despre efectele adverse la doza 3 de vaccin: "Profilul de siguranță este la fel cu celelalte doze"

Valeriu Gheorghiţă, despre efectele adverse la doza 3 de vaccin: "Profilul de siguranță este la fel cu celelalte doze"

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campanie de vaccinare anti-Covid-19 a comentat beneficiile celei de-a treia doze, dar şi posibilele reacţii adverse care pot apărea.

Valeriu Gheorghiţă, despre efectele adverse la doza 3 de vaccin: "Profilul de siguranță este la fel cu celelalte doze"
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    28 Sep 2021   •   19:25

A început vaccinarea anti COVID cu a treia doză. Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat că a început programarea în platforma electronică pentru doza a treia.

La această nouă etapă de vaccinare pot veni și cei care au împlinit cel puțin șase luni de la rapel. Vă puteți fie programa pe platforma de vaccinare, disponibilă de luni seară, fie vă prezentați direct la cel mai apropiat centru.

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare COVID-19, a explicat ce reacţii adverse pot apărea după această doză de rapel.

„Cele mai multe date de siguranță provin din Israel, unde sunt peste 3 milioane de doze deja administrate.

Practic, în Israel populația eligibilă a fost vaccinată cu a treia doză, cu doza de rapel, în proporție de peste 50%.

Ori, de acolo provin majoritatea datelor de siguranță, sunt cele care au fost, de fapt, transmise către FDA, către Agenția Americană pentru Alimente și Medicamente, în baza cărora a fost autorizată această doză de rapel.

Nu avem o frecvență și o intensitate mai mare a reacțiilor adverse la doza de rapel, aceasta doză 3, comparativ cu primele două administrări.

Ba mai mult decât atât, frecvența reacțiilor adverse a fost chiar mai rar raportată în studiul din Israel ceea ce arată, foarte probabil, o sub-raportare. Concluzia autorilor este cât se poate de clară şi anume că profilul de siguranță este la fel cu celelalte doze. Practic nu a crescut frecventa de reacții adverse comune şi de asemenea reacțiile adverse serioase", a spus Valeriu Gheorghiţă la Antena 3. 

×
Subiecte în articol: Valeriu Gheorghiţă
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Localitățile vizate de alerta ANM
x close