Antena 3 CNN Emisiuni INCOME MAGAZINE Economia de război a României. Cum se pregătește țara noastră pentru un eventual atac: "Suntem în faza în care trebuie să ne pregătim foarte clar"

Economia de război a României. Cum se pregătește țara noastră pentru un eventual atac: "Suntem în faza în care trebuie să ne pregătim foarte clar"

Ştefan Petrică
2 minute de citit Publicat la 13:04 23 Mar 2024 Modificat la 13:04 23 Mar 2024

Tot mai multe voci vorbesc despre economia de război.

Lucrurile se complică și mai mult acum, cu atacul terorist din Rusia, care lasă foarte multe semne de întrebare cu privire la felul în care se vor desfășura evenimentele din punct de vedere geopolitic. 

Avem doi politicieni de rang înalt în Europa, Charles Michel, Președintele Consiliului European și Thierry Breton, Comisarul European al Pieței Interne. 

Cei doi au vorbit despre nevoie instaurării unei economii de război în Europa.

Faza 1: Consolidarea economică, strategia internă, alianța și stimularea sectorială.

Faza 2: Forța Majoră, un minister dedicat, mobilizare, restricții și comenzi economice, dar și impuneri fiscale.

"În prima fază ne mai trebuie bani! Dacă ne întoarcem la ce s-a întâmplat în 2023 cu înarmarea directă a României, constatăm că marea problemă au fost banii.

Restricțiile economice din faza doi sunt și pentru privați. Este foarte important de înțeles ă privații, prin acțiunile pe care urmează să le facă într-o astfel de situație, trebuie să contribuie la economia de război", a spus generalul Cristian Barbu.

Ce trebuie să se întâmple să ajungem în Faza 2

"Între Faza 1 și Faza 2, mai există modul în care elementele de geopolitică avansează spre direcția forță majoră, război sau într-o poziție de staționare de timp îndelungat cu conflict foarte aproape de noi.

În această situație suntem acum. Nu este iminent războiul, dar războiul de lângă noi se poate întinde un an, doi, trei, cinci.

Suntem în faza în care trebuie să ne pregătim foarte clar cu programe care să nu aparțină doar hârtiei", a mai precizat generalul Cristian Barbu.

Programele ar putea fi împărțite în trei capitole principale: militar, agricol și aprovizionarea cu energie. 

România, la partea militară

România, ca și Armată, suntem în faza în care consolidăm anumite concepții noi cu privire la acțiunile Armatei. Am constatat că acțiunile militare s-au schimbat ca profil și ca stare.

A intervenit dimensiunea tehnică și tehnologică. Pe lângă tranșeu, au apărut elemente noi.

Industria de apărare autohtonă este în faza de trezire, după ce a dormit 25 de ani.

×
x close