Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Actele de stare civilă vor fi disponibile în format electronic. Digitalizarea nu îi scutește pe români și de drumul la ghișeu

Actele de stare civilă vor fi disponibile în format electronic. Digitalizarea nu îi scutește pe români și de drumul la ghișeu

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 19:57 01 Noi 2023 Modificat la 19:57 01 Noi 2023
bani pensionari profimedia images
Modificări la vârsta de pensionare. S-a renunțat la pensionarea opțională la 70 de ani, dar a fost înlocuită cu altă prevedere | Legea a trecut de votul final Sursa foto: Profimedia Images

Proiectul prin care se promite digitalizarea actelor de stare civilă a început în anul 2018.

De atunci, s-a lucrat la scanarea şi arhivarea a peste 60 de milioane de certificate de naştere, de căsătorie și de deces.

În curând, toate aceste documente vor fi disponibile în format digital, accesibil atât pentru funcţionarii din instituţiile statului, cât şi pentru cetăţeni.

Odată ce site-ul va funcţiona, statul la coadă şi plimbatul de la un ghişeu la altul ar putea deveni istorie.

Citește și: Gazele se ieftinesc în Europa. Prețurile au scăzut deja, pentru a doua zi consecutiv

Cu toate acestea, va mai dura până când aceste certificate digitale vor fi accesibile tuturor cetăţenilor din România.

Întâi de toate, trebuie să fie gata portalul, acolo unde, cu ajutorul unui cont, cetățenii vor putea face o cerere pentru eliberarea certificatelor.

Cu toate acestea, românii nu sunt scutiți de un drum la ghișeu, fiind necesar să confirme faptul că certificatul aflat în baza de date corespunde cu realitatea.

După această primă validare, românii vor putea avea acces instant la copii legalizate după toate actele de stare civilă.

Totodată, funcţionarii statului trebuie să fie învăţaţi să folosească noile sisteme.

"Proiectul presupune instalarea a 3.687 de unităţi informatice în peste 3.000 de unităţi administrativ-teritoriale pentru operarea acestui sistem.

Componenta de digitalizare a arhivei actelor de stare civilă se referă la ultimii 100 de ani, este vorba de nu mai puţin de 68,5 milioane de acte de stare civilă care au fost digitalizate, indexate şi care acum se constituie într-o bază de date", a spus ministrul Afacerilor Interne.

Nu vorbim însă despre toate actele din ultimii 100 de ani. Dacă ne referim la Capitală, spre exemplu, certificatele nu sunt încă digitalizate complet.

Dacă lucrurile merg conform planului, până la începutul lunii decembrie, ar trebui implementat un proiect pilot în judeţul Ilfov.

×
Parteneri
x close