Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Audieri maraton şi percheziţii informatice în dosarul Căminelor Groazei | Reacţia proprietarului clădirii unde funcţiona azilul "Armonia", din Ilfov

Audieri maraton şi percheziţii informatice în dosarul Căminelor Groazei | Reacţia proprietarului clădirii unde funcţiona azilul "Armonia", din Ilfov

În tot acest timp, procurorii DNA şi DIICOT îşi continuă anchetele împotriva celor care i-au ţinut pe bătrâni în mizerie, foamete şi violenţă. Astăzi, la sediul IGPR, proprietarul clădirii unde funcţiona azilul "Armonia", din Ilfov, a fost chemat la audieri. 

de Cristi Popovici    |    19 Iul 2023   •   18:21

Sunt 26 de persoane inculpate până acum, patru dintre ele în arest preventiv, printre ei patronii celor două centre de bătrâni din Voluntari. Ceilalţi sunt colaboratori ai patronilor şi angajaţi ai statului care închideau ochii la abuzurile din azile.

Marian Birsan, proprietarul clădirii în care a funcţionat mai bine de cinci ani azilul "Armonia" din Voluntari, a fost chemat astăzi la audieri, la Direcția pentru Investigaţii Criminale, acolo unde le-a declarat poliţiştilor relaţia pe care o avea cu patronul azilului, Ştefan Godei, unul din inculpaţii din dosar care este şi arestat preventiv. Birsan a povestit că are de primit de la Ştefan Godei suma de 12 mii de euro, reprezentând chiria neplătită pe trei luni, dar alte relații cu acesta nu ar avea.

De asemenea, a povestit la ieșirea de la audieri că nu știa de abuzurile descoperite de procurorii DIICOT acolo şi că nici pacienţii nu i s-ar fi plâns de nereguli. Recunoaşte bărbatul că nu l-a interesat despre ce se întâmplă în azil, atâta timp cât afacerea nu-i aparţinea, iar singurul lui interes era să-şi încaseze banii de chirie de la patronul căminului.

Citeşte şi: Avem documentul: Nicolae Ciucă a semnat sesizarea cu ororile din Căminele Groazei, din Ilfov

Astăzi, procurorii au efectuat mai multe percheziţii informatice - mai exact au căutat în telefoanele inculpaţilor mesajele pe care aceştia le purtau între ei pentru ca afacerea să meargă fără probleme. 

Spun procurorii DIICOT că din februarie, de când au început să ancheteze abuzurile din azile, au descoperit că pacienţii erau supuşi la tratamente inumane, erau bătuţi şi înfometaţi, iar unii dintre ei erau sedaţi în plus faţă de schemele de tratament, pentru a fi mereu adormiţi şi pentru a nu putea reclama rudelor ceea ce se întâmpla cu ei. În acest dosar sunt inculpaţi 23 de persoane într-un dosar instrumentat de DIICOT - patronii a două aziluri din Voluntari şi complicii lor, precum şi funcţionari publici care închideau ochii la abuzurile din azil.

Citeşte şi: ”Umilea pacienții, îi lovea peste mâini” | Imagini exclusive din azilul "Armonia" din Ilfov, închis de DIICOT

Alți doi funcționari, de la AJPIS Ilfov sunt anchetați de DNA pentru că îl anunțau pe unul din patronii azilelor, pe Ştefan Godei, când vin controalele peste el şi îl învățau cum să-i păcălească pe inspectori. Peste 5 milioane de lei ar fi obținut Ştefan Godei de la stat pentru a avea grijă de pacienți de-a lungul anilor, bani care însă nu se regăseau în serviciile oferite bătrânilor

×
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close