Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Un cercetător american dezvăluie cum va arăta mâncarea viitorului. Haibo Huang: "Tehnologia pe care o folosim se numește separare selectivă"

Un cercetător american dezvăluie cum va arăta mâncarea viitorului. Haibo Huang: "Tehnologia pe care o folosim se numește separare selectivă"

Mâncarea viitorului nu mai este un concept aşa de îndepărtat. Deja vedem schimbări în dieta oamenilor, iar noile tehnologii propun produse la care în urmă cu câţiva ani nu îndrăzneam să ne gândim. De exemplu, carne crescută în laborator sau burgeri vegetali. Acestea au scopul să reducă risipa sau să diminueze poluarea provocată de ferme.

Un cercetător american dezvăluie cum va arăta mâncarea viitorului. Haibo Huang: "Tehnologia pe care o folosim se numește separare selectivă"
Sursa foto: Profimedia Images
de Maria Coman    |    06 Mai 2024   •   18:53

Realizatorul Antena 3 CNN, Maria Coman, a vorbit cu cercetătorul Haibo Huang de la universitatea americană Virginia Tech despre mâncarea viitorului.

"Grupul meu de cercetare de la Virginia Tech face cercetări pentru a transforma deșeurile alimentare în diferite ingrediente alimentare, inclusiv proteine și fibre. Tehnologia pe care o folosim se numește separare selectivă. Separăm proteinele și fibrele din deșeurile alimentare, le concentrăm, le purificăm și le reciclăm în lanțul de aprovizionare cu alimente ca ingredient alimentar pentru a sprijini sustenabilitatea industriei alimentare." a spus acesta. 

Orice tip de deșeuri alimentare poate fi folosit în cercetările dumneavoastră? 

"Avem de-a face cu mai multe tipuri de deșeuri alimentare. Avem de-a face cu deșeuri alimentare provenite de la fabricile de prelucrare a alimentelor. Noi le numim subprodusele de procesare a alimentelor, cum ar fi cojile de portocale, cotoarele de mere. Lucrăm, de asemenea, cu deșeurile alimentare de la restaurante, pe care le numim deșeuri de la consumatori, care sunt puțin mai urâte și mai dificile de prelucrat."

Deșeurile alimentare sunt, în acest moment, una dintre cele mai importante probleme pe care le avem, cred eu. Credeți că este reversibilă? Credeți că putem face ceva pentru a nu mai risipi atât de multe alimente?

"Da, bineînțeles. Cred cu tărie că putem rezolva problemele legate de risipa de alimente cu ajutorul progresului tehnologic și, mai ales, cu ajutorul conștientizării de către societate a importanței problemelor legate de risipa de alimente și a impactului său asociat asupra mediului și a impactului economic. Dar trebuie să spun că nu este o muncă ușoară. Nu se va întâmpla mâine. Mai este un drum lung de parcurs." 

Ceea ce mâncăm acum nu mai este același lucru pe care îl mâncam acum 20 de ani. Credeți că mâncarea de acum are aceiași nutrienți și toate celelalte substanțe de care avem nevoie?

"Da, aveți dreptate. Alimentele se schimbă foarte repede. Dar cred că acei nutrienți esențiali, cum ar fi proteinele și hidrații de carbon, vor rămâne în continuare nutrienții esențiali pentru a ne susține activitățile zilnice. Așadar, în ceea ce privește acești nutrienți, nu cred că va exista o mare schimbare.

Dar, în ultimii 10 ani, suntem conștienți de o atenție din ce în ce mai mare. Oamenii acordă din ce în ce mai multă atenție acelor micronutrienți care oferă beneficii suplimentare pentru sănătate, cum ar fi uleiurile Omega-3, vitaminele, antioxidanții. Așadar, atunci când fac cumpărăturile, oamenii acordă mai multă atenție acelor alimente care conțin unii dintre micronutrienții care oferă beneficii suplimentare. Şi acele alimente sunt revendicate ca fiind alimente sănătoase de obicei, primesc mai multă atenție din partea consumatorilor și obțin un preț mai mare pe piață."

Peste 20 de ani, ce credeți că vom mânca? Pizza va mai exista? 

"Așa cum ați menționat, mâncarea se schimbă foarte repede. Iar în zilele noastre, oamenii vorbesc despre un alt tip de mâncare, cum ar fi mâncarea imprimată 3D și carnea crescută în laborator, carnea de cultură, datorită avansului tehnologic. Dar cred că acele produse proaspete, cum ar fi roșiile și cartofii, vor asigura în continuare o sursă de hrană principală pentru dieta noastră în viitorul apropiat, să zicem, peste 20 de ani.

Această hrană ne alimentează de peste sute, chiar mii de ani. Și există un motiv în spatele ei. Nu doar pentru că acest aliment ne furnizează nutrienți esențiali, dar și oamenii ca noi se bucură de gustul proaspăt și de produsele naturale."

×
Subiecte în articol: Haibo Huang mancarea viitorului dieta
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close