Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Ce se ascunde în spatele verificărilor privind acordarea concediilor medicale

Ce se ascunde în spatele verificărilor privind acordarea concediilor medicale

Val de reacții în urma verificărilor cerute de Guvern cu privire la acordarea concediilor medicale. Ce spun medicii şi reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Iul 2023   •   18:44

Doctorii de familie atrag atenția că populația din România este tot mai bolnavă, iar numărul acestor acte medicale este justificat, mai ales că după pandemie au explodat afecțiunile cronice.

Guvernul a transmis că s-a abuzat de acest fenomen, după ce anul trecut peste 8 milioane de români și-au luat concediu medical, iar Casa Națională de Asigurări de Sănătate recunoaște că au fost abuzuri în acest sens, însă ele ar fi izolate.

Între timp, Ministerul Sănătății solicită un mecanism care să prevină astfel de cazuri.

Peste 8 milioane de români și-au luat concediu medical anul trecut

Cei mai mulți povestesc că au avut un motiv întemeiat și cred că verificările cerute de Guvern nu își iau rostul.

"Nu îți iei concediu medical pentru orice. Am fost cu picioru, deci nu puteam să merg", spune o femeie.

"Motive reale. În orice caz, insuficiență renală, pietre la rinichi Cei de la Guvern se uită la lucruri mărunte.

Ar trebui întrebați totuși, și ei direct și a trebuit verificați ei, de câte ori și-au luat concediu medical", spune un bărbat.

Medicii de familie atrag atenția că legislația nu le permite să acorde mai mult de 7 zile de concediu, împărțite în două tranșe, iar într-un an pot da, 28 de zile.

"Noi vorbim despre o populație în România bolnavă. Avem unul din patru hipertensivi, unul din patru sunt obezi. Să nu uităm că modalitatea de a elibera concediu medical este foarte greoaie", spune Valeria Herdea, medic de familie. 

Guvernul a cerut un raport de la CNAS cu privire la modul în care s-a eliberat actele medicale. Numai în primele trei luni ale acestui an au fost aproape 2 milioane de concedii medicale, ceea ce înseamnă echivalentul a 23.000 de ani.Există însă o explicație, spun medicii.

"Primele luni ale anului au însemnat fără discuție multe cazuri de gripă, nu numai gripă. Au fost și gripă, au fost și alte pneumonii. La bolile infecțioase care se transmit, evident că vor fi concediu medical", spune dr. Adrian Marinescu.

Potrivit legislației, primele cinci zile din concediul medical sunt suportate de către angajator, restul de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Anul trecut au fost acordate peste 8 milioane de astfel de acte medicale, iar cei de la Guvern atrag atenția că numai pentru anul trecut datoria este de aproximativ 6 miliarde de lei.

"Sunt foarte multe care trebuie să fie plătite de stat și practic banii trebuie restituiți de către stat și probabil și-au dat seama că sumele cresc din ce în ce mai mult și că sumele au devenit majore", spune Bogdan Badea, CEO portal de recrutare

Casa de Asigurări nu are însă pârghiile necesare pentru a verifica concediile în desfășurare.

"Se poate să existe și abuzuri la prescriere, pentru că sunt angajator, să știți, care ne sesizează în legătură cu lipsa de la servici a angajaților lor și în același timp îi regăsesc pe site-uri din acestea, sociale ori în vacanțe", spune Adela Cojan, preşedinte CNAS

"Cred că trebuie să avem un mecanism care să prevină excesele în sensu supra-prescrierii concediilor medicale de către unii medici", spune şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. 

Multe concedii s-au dat și în anul 2021 peste 8,4 milioane, arată raportul CNAS.

×
Subiecte în articol: concedii medicale
Parteneri
Românii cotizează 35 de ani la pensie şi beneficiază doar 12 ani
x close