Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Antena 3, în direct de pe linia frontului | Ucraina se pregăteşte pentru ce e mai rău

Antena 3, în direct de pe linia frontului | Ucraina se pregăteşte pentru ce e mai rău

Ucraina a decretat stare de urgenţă timp de 30 de zile din cauza amenințării iminente a Rusiei. Care este atmosfera acum în Ucraina aflăm de la trimișii speciali Antena 3, Cristi Popovici şi Costi Pahonţu, care se află în acest moment la Odesa.

Antena 3, în direct de pe linia frontului | Ucraina se pregăteşte pentru ce e mai rău
Sursa foto: Antena 3
de Cristi Popovici    |    23 Feb 2022   •   19:00

Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov, a declarat miercuri că Ucraina va impune stare de urgență pe întreg teritoriul său, cu excepția regiunilor Donețk și Lugansk, unde este în vigoare din 2014, scrie Reuters.

Alexei Danilov a spus că starea de urgență va dura 30 de zile și ar putea fi prelungită cu încă 30 de zile.

Asta în timp ce Vladimir Putin susţine în continuare că Rusia este deschisă către dialog, iar Papa Francisc a lansat de la Vatican un apel pentru pace.

Care este atmosfera acum în Ucraina 

O stare de urgenţă în toată ţara şi o neliniște în rândul populației, mai ales aici în partea de sus şi estul Ucrainei, în Odesa aici unde ne aflăm noi dar şi la Mariupol la vreo 30 de km distanță de Donbas, zona controlată de separatiștii proruşi susținuți acum direct de Rusia.

După ce Vladimir Putin a declarat independența celor doua provincii Doneţk şi Lugansk, populaţia de aici se pregătește de un conflict de lungă durată.

 La Odesa în zilele următoare cetățenii vor face o serie de instrucții realizate de către militarii de aici. Mai exact, li se va arăta cum să intre în buncăre pentru a se proteja.

Ucraina se pregătește pentru ce este mai rău

Starea de urgenţă decretată de preşedintele Zelenski va presupune întărirea pazei la infrastructura critică şi creșterea efectivelor de menținere a ordinii publice. În paralel, Ucraina a început înrolarea rezerviștilor, cu vârste cuprinse între 18 si 60 de ani.

"Îmi cer scuze, dar numai eu şi armata nostră vom cunoaște aceşti pași clari pe care armata îi va face pentru a asigura capacitatea noastră defensivă şi securitatea ţării noastre. Şi credeți-mă, suntem gata pentru orice", spune Volodimir Zelensky, preşedintele Ucrainei.

Între timp acesta s-a întâlnit la Kiev cu preşedintele polonez şi cel lituanian. Cei trei lideri au semnat o declaraţie comună prin care solicită statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina. Liderul de la Kiev a făcut un nou apel către poporul ucrainean.

În schimb, Vladimir Putin susţine ca este pregătit să găsească 'soluţii politice' la criza actuală cu Ucraina.

"Ţara noastră este mereu deschisă la un dialog deschis şi onest, pentru a găsi soluţii diplomatice la cele mai dificile probleme, dar, repet, interesele Rusiei şi siguranţa cetăţenilor noştri nu sunt negociabile pentru noi", spune Vladimir Putin.

Pericolul unei invazii continuă să fie extrem de ridicat

Pericolul unei invazii continuă să fie extrem de ridicat. În imaginile făcute publice de compania privată Maxar se poate observa o nouă amplasare a aproximativ 100 de vehicule militare şi zeci de corturi în apropierea graniţei dintre Belarus şi Ucraina.

După ce Vladimir Putin a primit acceptul Consiliului Federației Ruse pentru introducerea armatei în cele două regiuni proaspăt recunoscute, preşedintele Statelor Unite a anunţat sancțiuni dure împotriva Rusiei.

"Ca răspuns la anunțul Rusiei potrivit căruia nu își va retrage forțele din Belarus, am autorizat transferul unor forţe și echipamente americane suplimentare care staționează deja în Europa pentru a întări aliații noștri baltici: Estonia, Letonia și Lituania", spune Joe Biden, președintele SUA.

Unul din doi ruşi consideră corect ca ţara lor să utilizeze forţa militară împotriva Ucrainei

În timp ce liderii politici încearcă să calmeze spiritele pe cale diplomatică şi papa Francisc face un apel pentru pace.

"Mă rog pentru ca toate părțile să se abțină de la orice acţiune care provoacă şi mai multă suferință populației, destabilizează coabitarea între națiuni şi discreditează legislaţia internațională", a transmis şi papa Francisc.

Potrivit unui sondaj CNN, unul din doi ruşi consideră corect ca ţara lor să utilizeze forţa militară împotriva Ucrainei.

×
Subiecte în articol: Ucraina Rusia razboi Odesa Vladimir Putin
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close