Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Un translator afgan a fost ajutat de echipa CNN să fugă din Kabul, împreună cu soția și copiii. Aventura lor până în SUA

Un translator afgan a fost ajutat de echipa CNN să fugă din Kabul, împreună cu soția și copiii. Aventura lor până în SUA

Retragerea forţelor americane din Afganistan s-a încheiat, dar în urma acestora au rămas numeroşi americani şi afgani care au cooperat cu aceştia. Corespondentul CNN Anna Coren a relatat emoţionanta epopee a unui afgan şi a familiei sale. După aventuri greu de imaginat, au ajuns din Afganistanul controlat acum de talibani până în Statele Unite.

Un translator afgan a fost ajutat de echipa CNN să fugă din Kabul, împreună cu soția și copiii. Aventura lor până în SUA
Sursa foto: CNN
de Mia Lungu    |    31 Aug 2021   •   22:36

După ce talibanii au intrat în Kabul, Abdul Rashid Shirzad a înţeles că nu mai are timp de pierdut. Bărbatul în vârstă de 34 de ani ştia că aceştia nu vor avea nicio milă pentru el şi familia sa. Imediat, Rashid, soţia sa şi cei trei copii ai lor s-au urcat în maşină şi au plecat spre aeroport.

Pe traseu, el a făcut tot posibilul pentru a ocoli punctele de control unde se aflau talibanii.

În ciuda riscurilor enorme, când au primit aprobarea să plece spre aeroport, reporterii CNN au ajutat familia translatorului să se strecoare dincolo de filtrele talibanilor.

Odată ajuns lângă aeroport, Rashid a realizat că are puţine şanse să treacă de punctele de control instalate de militarii americani. Timp de câteva zile, toate eforturile sale de a intra au fost în zadar.

Rashid lucrase ca translator pentru trupele speciale ale marinei americane. Un ofiţer american l-a descris ca fiind un colaborator extrem de util, un om datorită căruia au fost salvate vieţile a numeroşi americani şi afgani.

Din nefericire, în 2013, el a picat la un test cu poligraful, iar contractul său cu armata americană a fost reziliat. Din acest motiv, când a aplicat ulterior pentru viza de emigrare în Statele Unite, a fost refuzat în mod automat.

Puşcaşii marini de pe aeroportul din Kabul nu l-au lăsat pe Rashid să treacă de punctul de control deoarece nu avea viză pentru Statele Unite.

A urmat o avalanşă de mesaje şi de apeluri telefonice care a durat nu mai puţin de 7 ore, în urma cărora, identitatea fostului translator a fost confirmată.

Epuizat, dar fericit, Rashid şi familia sa au ajuns în Bahrein la bordul unui avion militar "Hercules".

După ce au ajuns, ei au fost cazaţi, timp de 24 de ore, într-un hotel din capitala micului emirat din Golful Persic. Apoi, au fost anunţaţi să se pregătească pentru zborul spre Statele Unite.

Pentru moment, Rashid şi membrii familiei sale au fost cazaţi la o bază militară din statul Virginia. Cu acest prilej, el i-a reîntâlnit pe vechii săi camarazi americani, pe care nu i-a mai văzut de 9 ani.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close