Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Cum funcționează sistemele de apărare ale Israelului, Iron Dome și Arrow 3 | Imagini cu momentul interceptării rachetelor lansate de Iran

Cum funcționează sistemele de apărare ale Israelului, Iron Dome și Arrow 3 | Imagini cu momentul interceptării rachetelor lansate de Iran

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 18:45 14 Apr 2024 Modificat la 18:45 14 Apr 2024

În primul rând, sistemele de apărare ale Israelului monitorizează prin radar întreaga zonă pentru eventualele ameninţări.

Odată ce o ameninţare este recepţionată, informaţia este transmisă de către radar către centrul de comandă, apoi centrul procesează informaţia şi o transmite către racheta de interceptare.

Pasul trei este lansarea rachetei Arrow 3 se face pe vertical şi este îndrumată către punctul de interceptare al rachetei inamice, odată ce iese din atmosferă, radarul de la sol identifică racheta balistică ostilă şi este inițiată separarea focosului Arrow.

În tot acest timp, radarul de la sol, transmite infromaţii actualizate cu traiectoria rachetei balistice pentru a putea fi distrusă. În foarte scurt timp, noua rută este transmisă focului care interceptează perfect racheta balisatică şi o distruge.

În Comparaţie cu Iron Dome, care este mai ieftin şi mai puţin complex şi care e construit să intercepteze obuze de artilerie, Sistemul Arrow 3 este un interceptor care ajunge în afara atmosferei şi este construit pentru a doborî rachete balistice care pot avea încărcătură convenţională dar şi chimică, biologică sau chiar nucleară.

Israel are unul dintre cele mai avansate sisteme de rachete din regiune. Vorbim, în primul rând de rachetele balistice Jericho 2, operaţionale din 1989, cu o greutate de 22 de tone din care o tonă şi jumătate de explozibil şi cu o rază de acţiune de 1500 de kilometri.

Jericho 3 este noua rachetă balistică israeliană, un proiect ţinut secret, aceasta având 29 de tone, cu o încărcătură de până la o tonă şi trei sute de kilograme de explozibil, dar care are o rază de acţinune şi de 6500 de kilometri. Poate duce şi focos nuclear.

De partea cealaltă, Iranul, atât cât se ştie public se bazează pe rachetele Fateh, ce pot lovi ţinte la 1500 de kilometri depăratre şi rachete de tip Qiam 1 care sunt cu rază scurtă de acţiune, de până la 700 de kilometri. 50 de lansatoare pentru Fateh şi 100 pentru Qiam deţin iranieinii.

În materie de militari, Iranul are în jur de 523 de mii dintre care 150 de mii aparţin Corpului Gărzilor Revoluţionare. Aceştia din urmă sunt şi cei mai pregătiţi.

×
x close