Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Cum poate scăpa Prinţul Paul de închisoare în România. Scenariile avocaţilor

Cum poate scăpa Prinţul Paul de închisoare în România. Scenariile avocaţilor

Cristi Popovici
2 minute de citit Publicat la 18:16 27 Iun 2022 Modificat la 18:42 27 Iun 2022
Prin?ul Paul Lambrini
Sursa foto: Antena 3

Prinţul Paul al României a fost reperat şi prins la Paris, a explicat astăzi ministrul de interne Lucian Bode.

Acesta a fost depistat pe stradă, iar la verificări, a prezentat un pașaport eliberat de autoritățile din Marea Britanie, potrivit unor surse din poliție. 

Paul-Filip al României a fost condamnat în 17 decembrie 2020 la 3 ani si 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracțiunilor de cumpărare de influență şi complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, in dosarul retrocedărilor de la fosta Ferma Regală din Băneasa. 

Cât despre aducerea sa în România, situația este destul de complicata. În primul rând, în aceste ore, urmează ca un judecător francez să-i aducă la cunoștința ca pe numele sau este emis un mandat european de arestare.

Apoi, dacă se confirma ca are și cetățenie britanică, atunci, cel mai probabil avocații săi ar putea să ceară respingerea cererii de extrădare.

Dar asta nu înseamnă ca scăpa de închisoare. Potrivit unor avocați, Paul al României ar putea face o cerere de executare a pedepsei în Marea Britanie, sau judecătorii francezi îl pot extrăda în România, după modelul Elenei Udrea, sau nu, așa cum momentan se întâmpla cu Sorin Oprescu în Grecia.

În dosarul retrocedărilor de la ferma Băneasa, prejudiciul a fost evaluat la 145 de milioane de euro.

În același dosar au mai fost condamnat la închisoare omul de afaceri Remus Truică, doi cetățeni din Israel (Beny Steinmetz şi Tal Silberstein) şi jurnalistul Dan Andronic, acesta din urma la închisoare cu suspendare.

Ministerul de Interne, comunicat oficial după prinderea prinţului Paul

"În urma cooperării polițienești internaționale, dintre Poliția Română și autoritățile din Franța, a fost depistat, în Paris, Paul-Philippe al României. În continuare se desfășoară activitățile procedurale, în vederea predării acestuia, către țara noastră.

Vă reamintim că, la data de 17 decembrie 2020, Curtea de Apel Brașov a emis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 42 din 17.12.2020 împotriva numitului AL ROMANIEI PAUL-PHILIPPE, 72 ani, fiind condamnat la 3 ani și 4 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunilor de cumparare de influență si complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice", se arată într-o informare oficială a Ministerului de Interne.

Acuzaţiile din dosarul Ferma Băneasa împotriva Prinţului Paul

Procurorii susţin că fiul bastardului regelui Carol, Paul Lambrino sau Paul al României (şi-a trecut această titulatură în cartea de identitate), a revendicat ilegal averea bunicului său.

Ilegal întrucât nu avea recunoscută calitatea de moştenitor (abia în 2012 i-a fost recunoscută această calitate) şi a revendicat proprietăţi precum Ferma Regală de la Băneasa, ce aparţineau Domeniilor Coroanei. Aceste domenii nu erau în proprietatea Casei regale, ci erau proprietăţi ale Statului român, date în folosinţă Casei regale.

În 2006, Paul Al României şi-a vândut drepturile succesorale companiei Reciplia condusă de Truică şi controlată de holdingul lui Steinmetz. Gruparea ar fi reuşit apoi să dobândească terenurile prin corupţie şi protecţie la nivel înalt. Prejudiciul în dosar se ridică la aproximativ 135 de milioane de euro.

×
x close