Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Despăgubiri de milioane de lei, plătite de stat pentru concedieri ilegale făcute de Guvern | Decizia Centrului de Arbitraj de la Viena

Despăgubiri de milioane de lei, plătite de stat pentru concedieri ilegale făcute de Guvern | Decizia Centrului de Arbitraj de la Viena

Statul român este obligat să plătească sute de milioane de lei după ce guvernele precedente au concediat ilegal o mare parte din fosta conducere Transelectrica.

de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Ian 2024   •   19:20

Taxe, impozite, TVA majorat şi posturi blocate. Sunt metodele prin care statul vrea să aducă leu cu leu la buget, dar tot statul mai are un robinet prin care pierde milioane de lei.

Cum se întâmplă acest lucru? Plătește despăgubiri. Mare parte din fosta conducere Transelectrica, compania statului a fost demisă pe vremea când Florin Cîțu era premier. Iar cei demiși s-au adresat instanței și au câștigat.

Și nu e vorba de orice instanță, ci de Curtea de Arbitraj din Viena, unde costurile sunt mai mari, iar despăgubirile pe măsură.

Astfel, Jan Valentin Comănescu, care a fost în conducerea acestei companii, a fost revocat, spune Curtea, ilegal de la conducere din consiliul de administrație și are de primit de la stat nu mai puțin de 838.000 lei, adică peste 160.000 euro, 

Fostul președinte al consiliului de supraveghere al Transelectrica, Adrian Goicea, are și el de primit 800.000 lei despăgubiri, aproape cât primul nominalizat.

Mai departe, Oleg Burlacu, și el membru în același consiliu de supraveghere, primește compensații, iată de peste 790.000 lei. Iar această listă este mai lungă, fiind vorba în total de șapte membri ai bordului de conducere a Transelectrica.

Culmea este că în momentul în care Florin Cîțu, prin secretariatul general al Guvernului, a luat decizia de a-i revoca din funcție, știa că cei șapte membri ai bordului de conducere a Transelectrica au fost numiţi pentru o perioadă de patru ani şi că aceste demiteri vor genera despăgubiri.

Acum, actualul ministru al Justiției, Alina Ghorghiu, spune că astfel de litigii n-ar mai trebui tranșate în instanțele din străinătate, pentru că sunt mult mai scumpe decât ale noastre.

În acest sens, ministrul Justiţiei a înaintat și un memorandum cu soluții într-o ședință de guvern. Deocamdată, totul este la nivel de hârtii, în timp ce statul este obligat să plătească.

×
Subiecte în articol: despagubiri concedieri transelectrica
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close