Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Alertă în Europa din cauza invaziei ţănţarilor | Care este situaţia şi în România | Dr. Marinescu: "Atenţie la aceste simptome"

Alertă în Europa din cauza invaziei ţănţarilor | Care este situaţia şi în România | Dr. Marinescu: "Atenţie la aceste simptome"

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 19:15 23 Iun 2023 Modificat la 19:24 23 Iun 2023

Odată cu temperaturile caniculare mai avem o problemă invazia țânțarilor. Europa este în alertă din cauza virusului West Nile, iar Bucureștiul este pe harta zonelor cu cele mai multe astfel de insecte.

Conform informării CDC Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, la 31 mai 2023 Uniunea Europeană, Spațiul Economic European și țările învecinate cu UE au raportat 1939 de cazuri umane dobândite la nivel local de infecție cu virusul West Nile, inclusiv 104 decese, asta în 2022. Acesta este cel mai mare număr raportat de cazuri la nivel local de la cel mai înalt an epidemic din 2008 18.

Ei bine, Italia este pe primul loc cu 723 de cazuri, Grecia pe locul doi 283. România pe locul 47, urmată de Germania și Ungaria.

Vorbim acum și de decese, pentru că au fost raportate în Italia 51 de decese. România, este în top trei și la numărul de cazuri confirmate și la numărul de decese.

  • Grecia 33 de decese
  • Din nou România cu 5 decese
  • Ungaria trei decese.

În acest context, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, dr. Adrian Marinescu a oferit câteva sfaturi pentru a ne proteja sănătatea. 

"Înainte de toate că infecția cu West Nile într-adevăr poate să pună probleme. Face parte dintre bolile exotice care în ultima vreme, pentru că sunt și schimbările climatice, ar putea să înseamnă mai multe cazuri. Exact ce se întâmplă și acum.

Vă aduc aminte că în 1996 am avut chiar epidemie de West Nile în România și a fost o situație complicată. E adevărat că de atunci există o supraveghere foarte clară pentru cazurile de meningită acută. Ce putem face în plan concret, concret? Bine, în primul rând, autoritățile ar trebui să ne ajute cu niște metode de concertate care chiar să ne scape de țânțari.

Citeşte şi: Aparatul electrocasnic care alungă ţânţarii. Dr. Tudor Ciuhodaru: "Femeile, un magnet pentru aceste insecte"

La nivel individual, ar trebui să ne protejăm fie folosind spray-uri, fie folosi în diverse substanțe, dar totuși e destul de complicat și în momentul în care se întâmplă să fie un țânțar care să transmită, cred că cel mai bun lucru este să ne adresăm medicului atunci când există o simptomatologie care ar putea să ne aducă cu gândul la o meningită.

Sigur, înainte de toate, cred că noi nu trebuie să intrăm în panică, pentru că cele mai multe dintre cazurile de infecție cu West Nile, dacă e să se întâmple, înseamnă forme ușoare. Practic, sub 1% dintre cei care vor face infecții ajung să facă, de exemplu, meningită sau meningoencefalita.

Citeşte şi: De ce ţânţarii preferă anumite persoane. Grupa de sânge care atrage ca un magnet insectele

În momentul în care starea generală se modifică brusc, cu durere importantă de cap, cu febră, în momentul în care avem vărsături care nu pot fi controlate și lucrurile se întâmplă într-un interval destul de scurt, plus faptul că ne supără lumina, sunt semnele că ar putea să intre în discuție și o meningită.

Dacă vorbim de meningite și vorbim de sezonul cald, ar trebui să ajungem la medic și ar trebui să fie intervenție rapidă, pentru că în unele cazuri poate fi vorba și de un West Nile", a spus dr. Adrian Marinescu Directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
x close