Antena 3 CNN Actualitate Sănătate De ce ţânţarii preferă anumite persoane. Grupa de sânge care atrage ca un magnet insectele

De ce ţânţarii preferă anumite persoane. Grupa de sânge care atrage ca un magnet insectele

Unele persoane sunt mai atractive pentru țânțari decât altele. În mare parte, resposabile sunt genele moștenite. Potrivit expertilor, 20% dintre oameni sunt extrem de căutați de micile insecte, ceea ce înseamnă că sunt predispuși la mușcături.

De ce ţânţarii preferă anumite persoane. Grupa de sânge care atrage ca un magnet insectele
Sursa foto: pexels.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Iun 2023   •   16:00

Înţepăturile de ţânţar sunt mai mult dureroase decât periculoase. Deşi de obicei sunt inofensive, înţepăturile de ţânţari pot aduce cu ele boli serioase, precum malaria, virusul West Nile şi virusul Zika. De aceea, este recomandat să te protejezi.

Persoanele cu grupa de sânge 0

Specialiștii spun că grupa de sânge stă la baza atragerii acestor insecte. Persoanele cu grupa de sânge O sunt cele mai căutate și atacate de aceste insecte. 

Mai exact, persoanele cu această grupă de sânge au cu 83% mai multe şanse să fie înţepate. 

La polul opus, persoanele cu grupa de sânge A sunt cele mai puţin vânate de ţânţari.

Citeşte şi: Prognoza meteo 5 iunie - 3 iulie: Vara începe cu temperaturi record şi fenomene extreme 

Nu se ştie exact de ce persoanele cu grupa de sânge O atrag mai mult ţânţari, însă studiile arată că aşa se întâmplă. O posibilă explicaţie ar putea fi faptul că femelele se bazează pe proteinele din sângele nostru pentru a produce ouă fertile. Masculii ţânţari se hrănesc cu nectar şi nu înţeapă oamenii.

Femeile gravide

Ţânţarii folosesc dioxidul de carbon (CO2), gazul pe care îl expirăm, pentru a-şi găsi ţintele şi pot identifica viitoarele victime de la o distanţă de 50 de metri. 

“Persoanele mai voluminoase, inclusiv femeile gravide, emit o cantitate mai mare de CO2 decât oamenii cu o greutate medie”, susţine dr. Sujay Dutta, din cadrul secţiei de Boli Infecţioase de la Los Robles Hospital & Medical Center din Califonia, Statele Unite ale Americii.

De asemenea, ţânţarii pot simţi temperatura internă crescută, întâlnită în sarcină.

Consumatorii de alcool

Mulţi oameni preferă să savureze o bere rece la un grătar în curte sau la o terasă după o zi de muncă. Sfatul specialiştilor este să eviţi pe cât posibil alcool în aer liber, deoarece consumul de alcool creşte riscul de a fi înţepat de ţânţari.

Oamenii de ştiinţă nu ştiu exact motivele pentru care ţânţarii sunt atraşi de alcool, însă este dovedit că alcoolul este singura băutură care ademeneşte aceste insecte.

Din păcate, nu există niciun aliment care înlătură ţânţarii. Dr. Dutta susţine că poveştile conform cărora usturoiul sau bananele îndepărtează ţânţarii sunt simple poveşti.

Citeşte şi: Importanța timpului liber pentru sănătatea mintală

Ţânţarii iubesc transpiraţia

Ţânţarii iubesc transpiraţia. Sunt atraşi de produsele chimice găsite în transpiraţie, aşa că fii pregătit să fii atacat dacă plănuieşti să joci tenis sau fotbal în aer liber.

Poţi însă să reduci riscul de înţepături dacă în timpul activităţilor sportive bei multă apă. În acest fel, se reduce cantitatea de substanţe chimice din sudoare. "Dacă te hidratezi corect, transpiraţia va fi mai diluată", explică dr. Sujay Dutta.

 Deși, de obicei, sunt inofensive, înțepăturile de țânțari pot aduce cu ele boli serioase, precum malaria, virusul West Nile și virusul Zika, arată site-ul reginamaria.ro.

×
Subiecte în articol: cum scapi de ţânţari tantari
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close