Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Cum vor fi folosite cele 18 drone Bayraktar cumpărate de statul român | Câţi bani s-au alocat

Cum vor fi folosite cele 18 drone Bayraktar cumpărate de statul român | Câţi bani s-au alocat

România a cumpărat 18 drone turceşti Bayraktar. Aparatele de zbor, fără pilot ar urma să ajungă la Timişoara la Baza Aeriană 92. Acolo, militarii noştri vor fi instruiţi cum să folosească aceste dispozitive.Cum vor fi folosite ele şi ce echipare au aceste drone.

Cum vor fi folosite cele 18 drone Bayraktar cumpărate de statul român | Câţi bani s-au alocat
Sursa foto: Profimedia
de Cristi Popovici    |    27 Apr 2023   •   19:05

 România și Turcia au semnat contractul prin încredințare directă Guvern la Guvern pentru achiziția de drone turcești de tip Bayraktar TB2. Contractul este în valoare de 321 de milioane de dolari.

Dronele produse de turci sunt de fapt nişte avioane fără pilot care pot atinge o viteză maximă –222 km/h.
Au o Rază de acțiune – 4.000 de km și ating o Altitudine – 7600 metri. De asemenea, au o autonomie – 27 de ore 

Cat despre dimensiunile dronei, aceasta are o anvergură a aripilor – 12 m, o lungime 6,5 m şi o greutate de 650 kg.

Iar încărcătura pe care o poate transporta  este de 55-155 kg, însemnând camere de supraveghere ultra performante sau rachete.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Statul român va cumpăra 3 sisteme de drone, fiecare cu 6 platforme. În total MApN va dispune de 18 drone de tip Bayraktar TB2. Așa arată un sistem complet.

Avem Drona propriu-zisă, ghidată din punctul de comandă de la sol. De asemenea, sunt incluse un terminal de date, un terminal video la distanță, unde militarii din teren pot vedea în timp real cum acționează drone, dar și un alt post de comandă echipat cu radar.

Şi ajungem și la încărcătura distructivă pe care drona o poate transporta. Bayraktar TB2 este echipată de turci cu rachete produse de Roketsan. Doua tipuri de rachete. Una de 21,5 kg care poate distruge inclusive tancuri sau nave de război şi una de 7 kg, eficientă în lupta anti-personal sau pentru distrugerea blindatelor ușoare.

Ambele rachete pot fi lansate de la o distanţă de până la 8 kilometri de ținta, timpul de deplasare fiind de maxim 80 de secunde. 

Aceste drone sunt folosite cu succes de ucraineni în războiul pornit de Rusia împotriva lor. Cea mai notabilă ţintă distrusă de armata Ucrainei cu o dronă Bayraktar a fost crucişătorul Moskva.

Nava a fost scufundată  în largul portului Odessa pe 14 aprilie anul trecut. Peste 100 de astfel de drone ar fi fost folosite deja în războiul din ţara vecină.

×
Subiecte în articol: drone Bayraktar
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close