Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Imagini spectaculoase surprinse de echipa Antena 3 la unul dintre cele mai importante exerciții NATO din istorie

Imagini spectaculoase surprinse de echipa Antena 3 la unul dintre cele mai importante exerciții NATO din istorie

Avem imagini spectaculoase de la unul dintre cele mai importante exerciții NATO din istorie. Participă toate statele membre, iar alături de militari, în Letonia şi Lituania s-a aflat și echipa News Hour with CNN, Cristi Popovici şi Costi Pahonţu.

Imagini spectaculoase surprinse de echipa Antena 3 la unul dintre cele mai importante exerciții NATO din istorie
Sursa foto: Antena 3 | Cristi Popovici
de Cristi Popovici    |    11 Mai 2022   •   18:42

Aceste exerciții din flancul estic al alianței vin ca un răspuns la ceea ce se întâmplă în acest moment în Ucraina.

Mesajul transmis este unul extrem de clar: NATO este mai puternic şi mai unit ca niciodată şi nu va ezita să activeze articolul 5, potrivit căruia dacă un stat NATO este atacat toate celelalte ripostează.

La aceste exerciții participă toate cele 30 de state membre NATO, ceea ce face ca acest demers să fie unul din cele mai ample exerciții de la înființarea Alianței Nord Atlantice în 1949.

Echipa News Hour with CNN, Cristi Popovici şi Costi Pahonţu, a participat la exercițiul de azi al forțelor de apărare care a presupus recuperarea ostatecilor dintr-o clădire capturată de inamici.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Militarii au acţionat atât pe cale terestră, cât şi aeriană şi maritimă.

În sprijinul militarilor care acționează la sol vin două trupe la bordul acestor rib-uri.

Unul în care mă aflu şi celălalt în depărtare. Cinci militari aflați la bordul a patru elicoptere.

Din aer, de pe apă şi de la sol, forţele pentru operaţiuni speciale se pregătesc să ia cu asalt acea locație şi să elibereze ostaticii din mâinile teroriștilor.

Asta transmite un mesaj către posibilii agresori care ar putea să-şi încerce norocul şi să atace Europa de Est.

De la exercițiul din Lituania, echipa News Hour with CNN a participat la cel din Letonia. Un cetăţean fusese capturat şi rănit de teroriști. Acesta necesita îngrijiri medicale de 36 de ore.

Forţele de ordine au acţionat cu un avion pentru a-i acorda cât mai rapid îngrijiri medicale.

"Ţinta noastră este să prevenim mortalitatea răniților care nu sunt operaţi în cel mult o oră. Putem opera totul de la răni traumatice la nivelul abdomenului, leziuni în zona pieptului", spune un militar

Militarii se antrenează şi pe timp de noapte. 

Filmarea aceasta o facem prin intermediul unor ochelari cu vedere nocturnă. Genul de ochelari pe care militarii de la forțele pentru operaţiuni speciale, pe timp de noapte sau când intră în spaţii întunecate. Misiunea presupune ca un avion să aterizeze pe o sosea națională pe o șosea din Letona, în condiţii de risc ridicat.

Iar militarii români sunt extrem de apreciați de colegii din Statele Unite, Marea Britanie şi Ţările Baltice.

"Am avut câteva tururi în Afghanistan. În fiecare tur, am avut ocazia să lucrez cu forțele de operațiuni speciale ale Armatei Române. Calitatea medicilor este remarcabilă și cred că asta subliniază ceea ce formăm aici", mai spune un militar.   

Exercițiul Trojan Footprint 2022 adună împreună peste 3.300 de militari din 30 de țări NATO. Exercițiile au loc şi în România, şi s-au întins până în Ţările Baltice.

×
Subiecte în articol: cristi popovici Constantin Pahonţu NATO
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close