Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN O nouă criză financiară pândește din China, odată cu prăbușirea gigantului imobiliar Evergrande

O nouă criză financiară pândește din China, odată cu prăbușirea gigantului imobiliar Evergrande

O nouă criză financiară pândește din China. Gigantul Evergrande este la un pas de faliment.

O nouă criză financiară pândește din China, odată cu prăbușirea gigantului imobiliar Evergrande
Sursa foto: Twitter/stayupTODAYte
de Alexandra Ionescu    |    23 Sep 2021   •   19:42

O nouă criză economică de proporţiile marii recesiuni din 2008 ne bate la uşă. Gigantul imobiliar din China, Evergrande este la un pas de faliment asta după ce a acumulat datorii de 300 de miliarde de dolari.

Analiştii de pe Wall Street vorbesc de un dezastru pe pieţele financiare dacă guvernul chinez nu intervine. Compania mamut trebuie să returneze în această săptămână două tranşe de dobânzi iar dacă nu o va intra în incapacitate de plată, iar efectele la nivel mondial vor începe să se simtă, Corespondentul CNN David Culver vine cu toate explicaţiile.

„În fața clădirii sunt mai mulți agenți de securitate.

A fost instalat un punct de control la intrare, deoarece în ultimele săptămâni compania s-a confruntat cu mai multe proteste organizate nu doar de potențialii proprietari care au investit mulți bani ca a avea o casă construită de Evergrande sau de către una din companiile în care au investit, ci și de către cei care lucrează pentru companie.

Și ei au investit bani, așa că întrebarea este cum va gestiona compania această perioadă dificilă?

Președintele consiliului de administrație a spus că oamenii vor vedea lumina de la capătul tunelului, și a încercat să le insufle încredere. Chiar joi, compania a anunțat că vor continua să plătească o parte din dobânzi prin obligațiuni de stat.

Cu toate acestea, incertitudinile cu privire la modul cum vor fi efectuate celelalte plăți continuă să persiste.

Una dintre chestiunile care nu pot fi trecute cu vedere este contextul care îl implică direct pe președintele Xi Jinping. O serie din aceste eforturi nu vizează doar o singură companie, ci tot acest domeniu industrial și diferite sectoare care țin de el.

Ceea ce vedem că se întâmplă este un efort de a controla și de a frâna creșterea profiturilor excesive. Aceasta a început cu câțiva ani în urmă când președintele Xi Jinping a luat puterea și a început să ia măsuri împotriva corupției.

Se pare că într-un moment în care are loc aniversarea a 100 de ani de la fondarea Partidului Comunist Chinez, președintele Xi Jinping recurge din nou la epurări.

Cu siguranță, guvernul central va interveni pentru a ajuta acest gigant imobiliar ale cărui dificultăți au propagat un adevărat seism pe piețele internaționale”, a încheiat David Culver din Shenzen, China.

Compania Evergrande  are datorii de 300 de miliarde de dolari, echivalentul PIB-ului Finlandei, ceea ce o califică pentru titlul de cel mai îndatorat dezvoltator din China.

Ea trebuie să achite în curând două tranșe de dobânzi pentru două emisiuni de obligațiuni cu scadențe în martie 2022 și, respectiv, martie 2024.

Astfel, până joi, 23 septembrie, Evergrande trebuie să achite 83,5 milioane de dolari. O altă tranșă, de aproape 50 de milioane, trebuie plătită până în data de 29 septembrie.

Neplata în 30 de zile atrage falimentul emisiunilor și, implicit, pierderi pentru investitori

Marți, piețele financiare au consemnat reacții mixte: indicele japonez Nikkei 225 a înregistrat o pierdere de 2,2%. Piața din Hong Kong a închis pe creștere, cu un plus de 0,5%.

Luni, piața americană a închis în zona negativă, cu o pierdere de 1,8% pe indicele Dow Jones. Evoluții similare s-au înregistrat în Germania (-2,3%) și Franța (-1,7%).

Bursele chineze au fost închise luni și marți, în contextul sărbătorilor de la mijlocul lui septembrie. Efectul temerilor legate de soarta Evergrande se va vedea miercuri, când activitatea bursieră se va relua.

Problemele de la Evergrande n-au apărut peste noapte

În anii din urmă, datoriile au crescut peste măsură, ca efect finanțării diverselor activități, de la construirea de locuințe și vehicule electrice la parcuri sportive și tematice.

Anul trecut, Beijingul a început să ia măsuri împotriva împrumuturilor excesive a sectorului imobiliar, pentru a preveni "supraîncălzirea" pieței locuințelor și pentru a atenua creșterea datoriilor.

Criza de lichiditate din ultimele săptămâni a accentuat scăderea valorii acțiunilor și obligațiunilor Evergrande.

×
Subiecte în articol: Evergrande China criza economica
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close