Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Buzunarele românilor ameninţate de facturi duble la gaze în decembrie. Ce spun specialiştii

Buzunarele românilor ameninţate de facturi duble la gaze în decembrie. Ce spun specialiştii

E haos din nou pe piaţa gazelor. Unii furnizori vor emite 2 facturi în luna decembrie pentru că nu ştiu deocamdată cum să factureze consumul din luna noiembrie. Asta pentru că Guvernul întârzie să vină cu normele de aplicare pentru compensațiile promise la facturi.

Buzunarele românilor ameninţate de facturi duble la gaze în decembrie. Ce spun specialiştii
Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    25 Noi 2021   •   19:01

Începând cu luna noiembrie unii clienți au primit notificări de majorarea a preţurilor la gaze, la tarife chiar şi de 5 ori mai mari decât cele vechi.

Românii riscă să plătească 2 facturi în luna decembrie, pentru ca unii furnizori nu ştiu cum să factureze consumul de pe luna noiembrie.

“Legea prevede nişte norme care se referă la cum vor fi decontate sumele către furnizori. Unii au interpretat că trebuie să aştepte normele, alţii au factura dar la preţurile din contractul actual”, spune Silvia Vlăsceanu, expert energie.

Oricum, tarifele vor fi mai mari faţă de anul trecut la gaze, în ciuda plafonării preţurilor. Din acest motiv, pentru mulţi dintre români va fi un efort să achite mai multe facturi în aceeași lună.

“Mulţi furnizori nu au emis nicio factură, nici pe octombrie, şi nici după 1 noiembrie că nu ştiu cum sa procedeze. Vă daţi seama, de la 300 de lei să plătești 2 facturi de 1.000 de lei, e o suma foarte mare”, spune Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă

“Ar fi un efort destul de mare”, spune cineva

“Ar însemna o greșeală din partea lor şi un efort suplimentar din partea noastră”, mai spune cineva.

“Nu e corect. O factura să plătească, nu două”, spune o femeie.

“Apelăm la copii sau la CAR să luăm bani de acolo. Nu văd o altă posibilitate să ieșim din această iarnă”, sunt soluțiile unui pensionar.

În acest context, tot mai mulţi furnizori ies din piață. Acum, peste 61.000 de clienți abandonați trec la furnizorul de ultimă instanţă, adică la un furnizor mai mare care are capacitatea să preia mii de clienți peste noapte. Furnizorii mici renunță la activitate pentru că nu mai au bani să cumpere gazul în avans la preţuri triple faţă de anul trecut şi nu au nici încredere în stat că va plăti compensațiile promise.

“Nu este bine că renunţă pentru că scăzând numărul de furnizori este posibil să se reducă concurenţa pe piață unii să dețină un procent semnificativ şi ne putem trezi în situaţia în care unii au poziție dominantă în piaţa concurențială”, spune Silvia Vlăsceanu, expert energie.

“În momentul în care numărul ofertanţilor din piaţă este tot mai mic e clar că posibilitatea concurenţei se reduce semnificativ”, a mai explicat Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociației Energia Inteligentă

Dacă statul nu va plăti compensaţiile promise, adică dacă nu va deconta furnizorii, atunci există riscul formării unui blocaj în piaţă, adică companiile riscă să nu mai aibă bani să cumpere noi cantități de gaze. În ultimul an, dintre toate produsele şi serviciile, gazele s-au scumpit cel mai mult - cu 46%, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Românii vor plăti două facturi la energia electrică în luna decembrie! Explicația vicepreședintelui ANRE

Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy, a anunțat că mulți români vor primi, în luna decembrie, două facturi pentru energia electrică.

"La sfârșitul lui octombrie s-a aprobat în Parlament acea OUG 118 care s-a dat de către guvern pentru compensarea facturilor la energie electrica și gaze. S-a completat în Parlament și s-a dispus și plafonarea.

Deși legea prevedea termen de 15 zile în care trebuia să se elaboreze normele de aplicare a acestei legi, acest lucru încă nu s-a întâmplat. N-avem încă norme, suntem în 24 noiembrie, și în lipsa normelor furnizorii nu știu cum să factureze și cum să aplice această lege și unii au preferat în loc să factureze la valoarea normală prevăzută din contract încălcând legea au preferat să amâne emiterea facturilor.

Sper că cel târziu săptămâna viitoare aceste norme să apară.

Problema e că ar trebui să se aștepte acești clienți cărora nu le-a venit factură că în decembrie să primească chiar două facturi. Într-o săptămână – două să vină două facturi că să recupereze acest decalaj din cauza amânării emiterii facturilor", a declarat vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy, la Digi24

Zoltan Nagy a mai spus, cu privire le eventuale sancțiuni asupra furnizorilor, că omisiunea va fi sancționată "dacă se va găsi temei legal".

×
Subiecte în articol: facturi gaze
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close