Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Fostul comandant al forțelor americane din Europa, despre războiul lui Putin: ”Oportunitatea Rusiei de a obține o victorie a trecut”

Fostul comandant al forțelor americane din Europa, despre războiul lui Putin: ”Oportunitatea Rusiei de a obține o victorie a trecut”

Generalul Ben Hodges, fostul comandant al forțelor americane din Europa, a vorbit în exclusivitate la News Hour with CNN despre indiciile oferite de Putin în discursul său din Ziua Victoriei. De asemenea, el a oferit și câteva scenarii despre modul în care s-ar putea derula ostilitățile în următoarele luni.

Fostul comandant al forțelor americane din Europa, despre războiul lui Putin: ”Oportunitatea Rusiei de a obține o victorie a trecut”
Sursa foto: Twitter/ General 2.0
de Cerasela Stafie    |    09 Mai 2022   •   19:22

Fostul comandant al forțelor americane din Europa, Generalul Ben Hodges a fost întrebat ce indicii a dat Putin în discursul său din Ziua Victoriei și dacă putem ști care sunt planurile sale viitoare. Răspunsul a venit prompt: ”nu”.

”Nu a existat niciun semnal sau indiciu despre ce va urma. Am fost uimit de faptul că genralul Gerasimov nu a fost prezent, nu l-am văzut pe ministrul de Externe Serghei Lavrov, nu a fost nicio declarație de război, nicio declarație de victorie sau de mobilizare. A părut ciudat, un discurs mai mic decât de obicei, un discurs cuminte”, a adăugat militarul american.

În contextul în care Putin a spus că operațiunea militară specială din Ucraina, așa cum o numește el, este obligatorie, deoarece NATO și Statele Unite ale Americii pregăteau o operațiune specială împotriva Rusiei, Ben Hodges a fost rugat să explice ce șanse sunt ca liderul rus să încerce să treacă de granițele Ucrainei cu acest război și să provoace o reacție din partea aliaților NATO.

”Cred că, bineînțeles, majoritatea lucrurilor pe care le-a făcut astăzi a fost să încerce să găsească o conexiune între lupta din Ucraina și ceea ce s-a întâmplat în 1945, a tot vorbit despre naziști, despre fasciști, pentru a încerca să justifice cumva, în fața propriei populații, că ceea ce fac ei acum este parte din același scenariu de rezistență glorios din 1945, pentru a legitimiza ceea ce se întâmplă acolo”, a răspuns generalul.

”Nu știu dacă are un mod plauzibil de a escalada sau de a consolida ceea ce se întâmplă. În urmă cu câteva săptămâni se discuta despre Moldova și despre Transnistria, dar rușii nu au abilitatea în acest moment de a ataca în aceste zona, dacă nu reușesc să ajungă în Odesa decât cu rachete. În acest punct, sunt sceptic că vor încerca să deschidă un nou front”, a adăugat acesta.

Rugat să ofere câteva scenarii cu privire la derularea războiului în următoarele luni, militarul american a spus că este de părere că întotdeauna va exista ”amenințarea că Rusia ar putea să folosească arme nucleare și ar trebui să fim atenți la acest aspect, dar nu cred că este probabil acest scenariu. Nu i-ar oferi niciun avantaj pe câmpul de luptă. Sunt convins că NATO va comunica Kremlinului că, dacă vreodată are de gând să ia o astfel de decizie, de a folosi arme nucleare, atunci consecințele vor fi devastatoare pentru Rusia. Și nu ar fi neapărat un răspuns nuclear, nu trebuie să fiu unul”. 

”Așa că eu cred că Rusia va încerca să facă ce face și acum, să transforme acest război într-unul de uzură. Va continua să ucidă civili nevinodați. Dar cred că oportunitatea pentru Rusia de a obține o victorie a trecut, iar acum veți vedea că Vestul este hotărât și rămâne alături de Ucraina pentru această victorie. Este doar o chestiune de timp”, a conchis Ben Hodges.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close