Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN O furtună de doar 15 minute a distrus o comună întreagă din Buzău | România, sub avertizări de caniculă şi vijelii. Ce spun meteorologii

O furtună de doar 15 minute a distrus o comună întreagă din Buzău | România, sub avertizări de caniculă şi vijelii. Ce spun meteorologii

Au fost furtuni puternice seara trecută în mai multe judeţe din ţară. Comuna Padina din Buzău a fost distrusă de rafalele violente, iar meteorologii avertizează că ne vom confrunta cu astfel de fenomene şi în următoarea perioadă. În acest moment sunt în vigoare două coduri de vreme rea. Totul, din cauza caniculei care s-ar putea prelungi până în toamnă.

O furtună de doar 15 minute a distrus o comună întreagă din Buzău | România, sub avertizări de caniculă şi vijelii. Ce spun meteorologii
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Iul 2022   •   18:51

Furtuna puternică din judeţul Buzău a venit după o zi cu temperaturi caniculare de aproape 40 de grade celsius.

La orele serii, în doar 15 minute o vijelie puternică a pus la pământ comuna Padina.

Zeci de copaci au fost doborâţi, acoperişul unei case a fost smuls, iar pereţii unei case în construcţii au căzut.

Rafalele puternice au rupt şi crucile de beton dintr-un cimitir. Astfel de episoade vor mai urma, spun meteorologii.

În vigoare sunt două alerte de vreme rea

Zona montană se află sub cod portocaliu de vijelii şi grindină până la ora 23, timp în care, cantităţile de apă ar putea să depăşească 60 de litri / mp.

Centrul, Sudul, Sud-Vestul şi Sud-Estul ţării se află până mâine dimineaţă sub un cod galben care vizează aceleaşi fenomene.

"Vorbim despre instabilitate atmosferică accentuată, asta înseamnă că vor fi adverse torenţiale. Este posibil, în mod izolat să fie căderi de grindină şi vijelii. Se vor acumula cantităţi de apă însemnate, 25-35 l/mp", a spus Iulia Bărbulescu, meteorolog.

În vigoare este şi un cod galben de caniculă, valabil până mâine

Disconfortul termic se va accentua, indicele temperatură - umezeală depăşind 80 de unităţi, iar temperaturile maxime vor ajunge la 38 de grade.

"Minimele noptii nu coboară sub 20 de grade în multe zone din ţară. Şi acest val de căldură va accentua acest disconfort", adaugă meteorologul Iulia Bărbulescu.

Meteorologii mai spun că temperaturile sufocante vor continua şi în următoarele zile.

România s-ar putea confrunta cu unul dintre cele mai lungi valuri de caniculă

"Dacă va fi cel mai lung val de căldură vom vedea după evoluţii. Sunt şanse să avem recorduri în privinţa intensităţii extinderii, poate şi a duratei sale. Am putea avea valuri de căludură în toată luna august şi am putea să avem valuri de căldură şi în septembrie", a declarat Roxana Bojariu, meteorolog.

Specialistii recomandă ca în aceste zile să ne protejăm cât de mult putem de căldură. Să ne hidratăm corespunzător şi să nu ieşim afară la orele cu temperaturi ridicate.

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close