Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Legea pensiilor 2024. Pensia pe care o va primi un român care a lucrat peste 25 de ani | Beneficiile recalculării cu punctele de stabilitate

Legea pensiilor 2024. Pensia pe care o va primi un român care a lucrat peste 25 de ani | Beneficiile recalculării cu punctele de stabilitate

Au mai rămas doar două luni până când pensionarii vor începe să primească deciziile recalculate după noua lege a pensiilor. Banii pe care îi vor primii românii care au lucrat peste 25 de ani. Exemple cu noua formula de calcul.

de Ioana Ciobanu    |    20 Feb 2024   •   20:00

Milioane de români așteaptă acum să vadă câți bani vor primi,după ce toate calculele au fost refăcute. Mai exact, 3, 5 milioane de pensionari ar trebui să primească, începând cu luna mai, acele decizii prin care pensia este recalculată.

Banii virați ar trebui să intre începând cu luna septembrie și vorbim de creșteri de la 1% până la 100%. Însă este important de spus că noua formulă de calcul aduce și câteva schimbări foarte importante. Vorbim, în primul rând despre punctele bonus.

Ei bine, românii care au muncit peste 25 de ani vor primi aceste puncte bonus în felul următor:

  • 0,50 de puncte/an pentru cei care au muncit peste 25 de ani 
  • 0,75 de puncte vor primi cei care au muncit peste 30 de ani pentru fiecare an lucrat în plus
  • un punct pentru fiecare an lucrat peste 35 de ani.

Însă la punctajul total se va ține cont, de asemenea, începând de acum, și de premii, ore suplimentare, facultate, armată sau șomaj. Astfel ajungem la noua formulă de calcul din noua lege a pensiilor din care putem observa că pensia va fi calculată în funcție de numărul total de puncte x cu valoarea punctului de referință, care este 81 lei.

Să presupunem că vorbim despre un român care are 35 de puncte, la care se adaugă, să zicem, cinci puncte. Și asta pentru că a lucrat peste 25 de ani și să presupunem că a avut facultate s-au a obținut anumite premii. În acest caz se mai adaugă încă trei puncte. 

Pensia= nr.total de puncte x VPR (81 de lei) 

Pensia= 35 de puncte+5 puncte+3 puncte= 43 de puncte x 81 de lei=3.483 de lei, după noua formulă de calcul

Trecând peste aceste noi schimbări privind formula de calcul, este important de spus că începând de acum se va ține cont de asemenea și de copii. Și asta pentru că mamele care au cel puțin un copil se vor pensiona cu șase luni mai devreme. Și asta pentru că fiecare naștere înseamnă șase luni reducere, maximum fiind de 3,5 ani.

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close