Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Cum se negociază prețul pentru porcii de Crăciun în România: "Uită-te la mine că de la anul nu mai vezi porci"

Cum se negociază prețul pentru porcii de Crăciun în România: "Uită-te la mine că de la anul nu mai vezi porci"

Cine nu şi-a arvunit porcul din timp, plăteşte mai mult. Fermierii au păstrat câteva animale şi pentru cei care vin pe ultima sută de metri, dar ţin la preţ.

Cum se negociază prețul pentru porcii de Crăciun în România: "Uită-te la mine că de la anul nu mai vezi porci"
Sursa foto: Gettyimages | Nathan Stirk / Stringer
de Cristi Popovici    |    Ioana Mircea    |    07 Dec 2022   •   18:36

În comuna Voluntari, arvuna pentru porcii de Crăciun a fost dată încă din vară. Localnicii mai au însă animale şi pentru clienţii de la oraş care vin pe ultima sută de metri.

Într-un reportaj în exclusivitate, Cristi şi Vali Popovici au mers să vadă cum decurge negocierea pentru porcii de Crăciun.

"Măi, omule, ce să mai stau cu tine, la 15 lei ți-i las! Asta înseamnă aproximativ 2.500 de lei, porcul de 170 de kilograme. Pentru tranşare, se plăteşte suplimentar încă 300 de lei. Uită-te la mine că de la anul nu mai vezi porci", sunt câteva dintre frazele spuse la o negociere cu unul dintre crescătorii de porci.

Fermierul vine însă cu un avertisment. Din cauza scumpirii cerealelor, va renunța la mica sa afacere.

"Din ce în ce, lumea se lipseşte. Ştii cum nu mai găseşti porci? Cum nu mai găseşti lapte acum", a mărturisit bărbatul

Şi în Cernica sunt localnici care cresc porci pentru vânzare. Micile afaceri se fac în afara legii, pentru că fermierii nu declară nicio tranzacţie. Ar avea voie să crească porcii doar pentru propriul consum. Aici prețul mai crește cu câțiva lei, iar kilogramul de porc ajunge la 16,17 lei.

×
Subiecte în articol: porci Crăciun
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close