Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Trendul periculos din mediul online care a alertat o lume întreagă | Avertismentul specialiştilor: "Aşa se încurajează auto-vătămarea și suicidul"

Trendul periculos din mediul online care a alertat o lume întreagă | Avertismentul specialiştilor: "Aşa se încurajează auto-vătămarea și suicidul"

Cazul băiatului de 13 ani care a murit după ce a fost provocat pe TikTok să ia pastile pentru a-și induce halucinații este acum în atenția specialiștilor din România, care au lansat un semnal de alarmă. Ce trebuie să ştie toţi părinţii.

Trendul periculos din mediul online care a alertat o lume întreagă | Avertismentul specialiştilor: "Aşa se încurajează auto-vătămarea și suicidul"
Sursa foto: Pexels | Pixabay
de Claudia Popovici    |    19 Apr 2023   •   19:01

Trendul periculos promovat pe rețelele sociale care a alertat o lume întreagă, după ce un copil de 13 ani a murit în urma unei provocări, a ajuns în atenţia specialiștilor din România. 

Aceștia atrag atenția că există un teribilism al vârstei care se manifestă în rândul multor copii și adolescenți, cu o dorința de a atrage atenția, chiar și atunci când vorbim de auto-vătămare.

Tot mai mulți părinți se tem pentru copiii lor, după ce un băiat de 13 ani din America a murit din cauza unei provocări din mediul online.

"Ei sunt foarte mult orientați către lucruri de genul ăsta, să fie în ton, să fie în tendințe. În principiu, văd cam la tot ce se uită", spune un părinte

Ar trebui un pic triate foarte bine, pentru că sunt copii și au acces și indiferent dacă ne potrivim noi, ei tot bagă la cap informația", spune un părinte. 

Specialiștii le recomandă părinților să dedice mai mult timp copiilor, dar și adolescenților.

"Există teribilismul vârstei și nevoia asta de a dovedi celorlalți că el e diferit, că poate, că face ce alții nu au făcut", spune Mihaela Dinu, Organizația Salvați Copiii.

Ultimele date ale organizației Salvați Copiii ne arată că peste 80% dintre adolescenți și copii utilizează internetul pentru a urmări conținutul postat de alți utilizatori, în timp ce aproape 70% îl folosesc fie pentru rețelele sociale, fie pentru a se juca.

Însă este extrem de important să supravegheați atent activitatea online a copiilor.

Dependența de ecrane poate avea urmări grave, spun psihoterapeuții.

"Cel mai grav, aș spune, încurajează auto-vătămarea și suicidul. Este, de altfel, și de dorit ca un părinte să apeleze la un specialist pentru a reduce acest timp îndelungat al copilului pe internet", spune Andreea Tănase, psihoterapeut.

Băiatul din America a fost filmat de prietenii săi în timp ce lua o supradoză dintr-un medicament care i-a provocat convulsii.

Acesta a ajuns de urgență la spital, însă după o săptămână a murit. Medicamentul, luat în doze mari de cei care acceptau provocarea pe TikTok este eliberat în America fără prescripție medicală.

"Toate prospectele medicamentelor care se pot elibera fără prescripție medicală se trage un semnal de alarmă și se scrie a nu se lăsa la vederea și îndemâna copiilor.

În România sunt autorizate mai multe medicamente pe bază de difenhidramină, la noi fiind autorizate atât drajeurile, cât și soluția injectabilă cu eliberare numai pe bază de prescripție medicală, nu se poate pune această problemă", spune Anca Crupariu, Colegiul Farmaciștilor din România. 

Provocarea din mediul online care a dus la moartea băiatului de 13 ani este una care circulă pe internet încă din 2020.

×
Subiecte în articol: TikTok provocari copil mort supradoza
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close