Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN "Sarea ascunsă" din alimente, un pericol pentru sănătate

"Sarea ascunsă" din alimente, un pericol pentru sănătate

Când e prea multă, sarea în bucate nu mai e nepreţuită, ci dăuntoare. 30% din sarea pe care o mâncăm zilnic nici nu o vedem. Specialiştii o numesc sare ascunsă. Şi asta pentru ca e introdusă în reţetele alimentelor procesate pe care le achiziționam, fie că vorbim de pâine, șuncă, sosuri şi chiar de ciocolată. Mai mult, în aceste zile caniculare nu este recomandat să consumăm sare în exces, am putea avea probleme de sănătate.

"Sarea ascunsă" din alimente, un pericol pentru sănătate
de Florentina Lazăr    |    28 Iul 2021   •   19:57

Găsim sare în aproape toate alimentele, de la mezeluri, până la prăjituri, dulciuri şi chiar băuturi carbogazoase, în special cele cu zero zahăr.

De multe ori avem impresia că mâncăm corect, însă nu este aşa.

Cea mai mare cantitate de sare este în produsele de tip fast-food

"Aș vrea sa trag un semnal de alarmă, mai ales la acea mâncare gata preparată și comandată sau în restaurante unde nu este acea informare cu privire la cantintatea de sare", a spus Sorin Mierlea, preşedinte InfoCons.

Noi românii consumăm nu mai puţin de 12 grame de sare pe zi, în loc de 5 grame, adică o linguriţă, cât ar trebui şi cât este doză recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătății.

"În mod normal ar trebui să ni se spună, vedeţi că produsul x sau y conţine sau nu mai multă sare decât normal. Şi atunci este la latitudinea mea de cumpărator să mănânc mai sărat, sau mai puțin sărat", spune un bărbat aflat la cumpărături.

Mai mult de trei sferturi din produsele cărora le-am citit etichetele şi valorile nutriţionale în acest supermarket din Capitală conţin o catitate mai mare de sare, chiar de 6-7 ori faţă de doza admisă de OMS.

Câte grame de sare conţine o pâine feliată

"Dacă la fiecare masă mâncăm pâine trebuie să știm că și aceasta conține sare. Acest produs spre exemplu conţine 1,6 g de sare la o porţie de 100 de g. Asta înseamnă de 5 ori mai mult față de recomandările Organizației Mondiale a Sănătății", a prezentat Florentina Lazăr în reportajul difuzat la News Hour with CNN de la Antena 3.

Pe timpul verii, când se ating temperaturi caniculare, aparatul cardiovascular și cel respirator sunt suprasolicitate. Pentru a se evita stările de leșin sau alte probleme de sănătate, este important să nu consumăm o cantitate mare de sare.

Afecțiunile care apar în urma unei cantități mari de sare

"Complicațiile hipertensiunii arteriale sunt afecțiuni care pot să aibă risc vital. Vorbim de infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă. Și până la urmă hipertensiunea arterială este factor de risc pentru diabetul zaharat'', spune Daciana Toma, medic de familie.

OMS recomanda reducerea cantitatii de sare din farfurii. Tocmai de aceea, la cumpărături, trebuie să fim foarte atenţi în special la mezeluri, conserve şi alimente procesate si gata preparate.

 

 

×
Subiecte în articol: sare alimente pericol News Hour with CNN
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close