Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Localitatea din România cu mai multe pivniţe decât case. Ce istorie ascund acestea

Localitatea din România cu mai multe pivniţe decât case. Ce istorie ascund acestea

Localitatea bihoreană Sălacea este renumită pentru că adăposteşte beciuri vechi de peste 250 de ani. Ele nu sunt săpate sub case sau în curţi, ci sunt construite pe câteva uliţe separate.

Localitatea din România cu mai multe pivniţe decât case. Ce istorie ascund acestea
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Noi 2022   •   18:48

Localnicii se mândresc că în zonă sunt mai multe pivnițe decât case, iar unele dintre ele chiar au fost recondiţionate şi acum au intrat în regim turistic.

Cele o mie de pivnițe din Sălacea nu sunt săpate sub case ori în curţi. Sunt construite din ziduri groase de cărămidă, pe câteva uliţe separate. Pe vremuri, ele serveau drept un "frigider" al familiei. Aici se ţineau alimentele, vinurile, dar era şi un loc de refugiu în perioadele de război.

Mărimea pivniţelor variază în funcţie de cât de bogaţi au fost cei care au construit-o. Se spune că pe vremuri, ele erau mai importante chiar decât casele în care locuiau proprietarii.

Satul din România cu o mie de pivniţe

Tot în comuna Sălacea se află şi un tunel din Evul Mediu, perfect conservat și reabilitat din fonduri europene.

Pentru a-i convinge pe proprietarii vechilor pivnițe să le înfrumusețeze măcar fațadele, primarul vrea să introducă un impozit diferențiat în funcție de aspectul beciurilor.

Preţul pentru reabilitarea unei astfel de pivniţe variază între 1.000 şi 10.000 de lei, în funcţie de suprafaţă.

×
Subiecte în articol: salacea Bihor pivniţe
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close