Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Vești proaste pentru românii care trec de la ROBOR la IRCC

Vești proaste pentru românii care trec de la ROBOR la IRCC

Românii vor plăti rate din ce în ce mai mari în următoarea perioadă. Vorbim în special despre cei care au credite în lei bazate pe indicele ROBOR. Analiștii estimează că ROBOR la 3 luni va ajunge la 10% până la sfârșitul anului.

Vești proaste pentru românii care trec de la ROBOR la IRCC
Sursa foto: Antena 3 & Pixabay
de Gabriel Dano    |    05 Aug 2022   •   18:44

În plus, BNR a crescut astăzi dobânda de politică monetară de la 4.75% la 5.5% în încercarea de a opri inflația care crește într-un ritm accelerat. Asta se va reflecta, în final, tot în rate.

Dacă începutul anului ne găsea cu o dobândă-cheie de 2%, azi aceasta a ajuns la 5,5%. Banca Națională a decis o nouă majorare, de 0,75%, totul pentru a stăpâni valul inflaționist. Însă acest lucru va afecta și mai mult românii, deja sufocați de scumpiri.

"Creșterea asta de dobânzi se traduce în creșteri de prețuri. Da, în creșteri de preț. Și asta înseamnă încă un val de inflație. Iată că suntem într-un carusel din care vom ieși cu greu. Banca Națională-i cu spatele la zid. Vor urma alte 2 creșteri de dobândă până la finele anului menite să stăvilească acest iureș inflaționist pentru care Guvernul României, din păcate, nu face nimic din punct de vedere statistic. Probabil, următoarele două trimestre, adică trimestrul 3 și trimestrul 4, vor confirma, practic, faptul că ne îndreptăm spre recesiune", a explicat analistul economic Adrian Negrescu.

Dobânzile interbancare au ajuns la maximul ultimilor 10 ani asta și pentru că indicele ROBOR a atins 8,11 %. Astfel, rata unui român cu un credit de 250.000 de lei pe 30 de ani a crescut cu 1.135 de lei față de aceeași perioadă a anului trecut când indicele ROBOR era la 1.52%. Există soluții pentru cei în această situație, însă toate sunt cu două tăișuri.

În condițiile în care dorim să facem, putem să mergem pe o idee a unei refinanțări la o instituție bancară care oferă o dobândă fixă pentru cred ipotecar, dar din punctul meu de vedere, în momentul de față este tardiv. Deja majoritatea băncilor din România și-au aliniat, să-i spunem așa, inclusiv dobânda fixă. Migrarea de la ROBOR la IRCC nu face altceva decât să așteptăm o creștere a IRCC-ului pentru perioada următoare, în sensul în care amânăm practic momentul în care vom ajunge în același loc. Pentru că IRCC-ul este o rată întârziată cam cu 6 luni", a spus, la rândul său, Radu Ciobanu, profesor în finanțe.

"Dacă nu mai ai niciun serviciu și ai fost disponibilizat, Doamne ferește, să ajungi într-o astfel de situație, da, vei ajunge să apelezi la măsura de amânare a ratelor. Dar, atenție! Numai pentru 2-3 luni maxim, timp în care să-ți găsești un loc de muncă.

Iar cei care, din nefericire, vor rămâne fără niciun venit și nu au nicio șansă să se angajeze, legea falimentului personal, darea în plată sunt două măsuri care pot fi aplicate cu ajutorul unor persoane specializate, în așa fel încât să scapi de această povară", a mai adăugat Adrian Negrescu.

Analiștii vin cu scenarii sumbre legate de evoluția ROBOR. Acesta ar putea ajunge chiar la 10% asta înseamnă că același credit de 250.000 de lei va avea o rată de 2.864 de lei."

"Estimăm că până la finalul anului dobânda-cheie va ajunge la 6.5% iar ROBOR-ul probabil undeva spre 8.5-9 % pentru că, așa cum spuneam deja, acest nivel actual, de 8% anticipează creșteri ale Băncii Naționale în octombrie și noiembrie", a spus Valentin Tătaru, economist-șef al unei bănci, pentru Antena 3.

Comparativ cu celelalte țări din regiune, România percepe o dobândă-cheie mult mai mare față de Bulgaria și Serbia și este de așteptat să ne îndreptăm spre nivelul Poloniei, Cehiei și Ungariei, care percep dobânzi de 6-8%.

 

×
Subiecte în articol: robor rate
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close