Antena 3 CNN Emisiuni Punctul de întâlnire Ce pericol ameninţă România şi NATO? | Noile hărţi de război analizate de un fost comandant român al Alianţei

Ce pericol ameninţă România şi NATO? | Noile hărţi de război analizate de un fost comandant român al Alianţei

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 22:39 03 Iul 2022 Modificat la 22:40 03 Iul 2022
Ce pericol ameninţă România şi NATO? | Noile hărţi de război analizate de un fost comandant român al Alianţei
Sursa foto: Antena 3

Întrebat de ce această cifră pe flancul de est al NATO și care este dimensiunea amenințării pentru noi, România fiind pe linia întâi a frontului în fața amenințării Rusiei, generalul Cătălin Tomescu, fost comandant NATO, Corpul Multinațional Sibiu a explicat:

"NATO are 10 corpuri. La nord e corpul multinațional de nord-est al polonezilor, care are și 2 divizii tot ale lu NATO, subordonate lui, iar la noi avem corpul regional de la Sibiu, pe care am avut onoarea să îl operaționalizez până la faza inițială.

De asemenea, avem și noi divizia multinațională de sud-est, cea din București.

Cât de rapidă este Forţa de Răspuns al NATO?

NATO reacționează într-o secundă de când s-a votat articolul 5 și Secretarul general îi transmite hârtia.

Dar nu vă închipuiți că Armata Română când o începe să cadă cu bombe şi rachete noi o să ne uităm la ele și le numărăm. NATO are o structură militară care este pregătită. 

Iar după evenimentele din februarie, deci după războiul din Ucraina, normal că noi, generalii, le-am spus la politicieni: dragii noștri conducători, vedeți că nu ne ajung cei 30.000 mii și trebuie să luați o decizie dacă măriți, pentru că fără decizie politică nu se poate.

Deci rolul celor 300.000 acesta este să răspundă în caz de atac pe toţi cei 3.500 de kilometri în prima etapă.

Cei 3.000 de americani care sunt la Mihai Kogălniceanu care sunt batle group-ul Statelor Unite, după care grupul batle care e la Cincu în subordine NATO, ei vor fi prezenţi în secunda aia cu noi. Ei sunt primii care răspund.

Cât de puternică este solidaritatea NATO?

În momentul de față avem Alianța care ne sprijină și de aia ne-am și luptat să intrăm în Alianță, să nu rămânem singuri cu niște vecini din ăștia care poate peste noapte...

(...)Noi avem în România militari portughezi, militari americani, militari olandezi. Păi oamenii ăștia vin de la mii de kilometri. De la 6 la 12 luni fără familii, fără copii. Păi nu vin să plimbe,vin ca să ne demonstreze că sunt cu noi. 

Și noi trebuie să avem o atitudine ca atare. Dacă avem atitudine din asta că oameni ăștia sunt în vacanță, e foarte rău pentru că ei nu vin în vacanță. 

Să nu confundăm frustrările noastre politice și neajunsurile interne pe diferite elemente.

De-aia am fost și noi în Afganistan și în Irak ca să arătăm că suntem cu ei.

Ce treabă avem noi cu Afganistanul, dacă e să o luăm așa?

Păi da, dacă ești în alianță, te-ai băgat. Trebuie să fii nu numai consumator de securitate și să apeși tu pe buton ca la ospătari să vină să te ajute pe tine.

Așa se pune problema. Şi așa trebuie văzut. Noi suntem la frontiera de est, pe margine, suntem cu spatele la zid, că e țara noastră și trebuie să ne gândim cu seriozitate de ce parte a baricadei suntem.

Eu sunt de partea că succesul asigurării securității și dependenței României este numai în cadrul NATO", a explicat Generalul Cătălin Tomescu, fost comandant NATO, Corpul Multinațional Sibiu,  continuând analiza mai detaliată a hărților de război care poate fi urmărită în materialul video atașat. 

×
Etichete: NATO Rusia
x close