Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Punctul de întâlnire Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO: "România este o ancoră strategică pentru NATO"

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO: "România este o ancoră strategică pentru NATO"

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, a dezvăluit în exclusivitate la Antena 3, ce se va întâmpla mâine la Bruxelles, dar şi cum se desfăşoară pregătirile pentru Summitul de la Madrid.

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO: "România este o ancoră strategică pentru NATO"
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    15 Iun 2022   •   23:35

Mâine are loc la Bruxelles ultima reuniune ministerială de apărare NATO, înaintea Summitului de la Madrid şi s-ar putea să avem armonizate niște măsuri între miniștrii apărării din NATO, care vizează în mod direct România.

Corina Matlinschi l-a intervievat la sediul NATO din Bruxelles, pe secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, care a dezvăluit ce se întâmplă mâine, dar și ce pregătiri sunt pentru Summitul de la Madrid, care are loc peste două săptămâni.

Corina Matlinschi: Domnule Geoană, vă mulțumesc în primul rând că ați acceptat invitația noastră, pentru că este o zi extrem de importantă. Sunt două zile extrem de importante aici. La ce ar trebui să ne așteptăm în urma acestor discuții. Se schimbă perspectiva NATO odată cu acest conflict din Ucraina și de ce sunt atât de importante discuțiile cu miniștrii apărării din cadrul statelor NATO.

Mircea Geaonă: Această întâlnire ministerială este ultimul moment politic înainte de summit-ul NATO de la Madrid, care este peste câteva zile deci este, dacă vreți, ultima bornă pe un drum către un summit pe care noi numim Transformator, cel care va produce schimbări în ceea ce face NATO pe foarte multe fronturi. Războiul pe care Rusia l-a declanșat împotiva Ucrainei a zguduit din temelii sistemul de securitate european. E normal să ne pregătim, vom continua să sprijinim Ucraina, vom continua să întărim flancul estic al NATO, vom întări zona Mării Negre, care este astăzi sub o presiune crescândă datorită evoluțiilor din această zonă, dar vom continua să ne adaptăm tehnologic.

Vom invita în premieră liderii din zona Asia-Pacific la un summit NATO, pentru pentru prima dată în istoria noastră, premierii Japoniei, Australiei, președintele Coreei de Sud, premierul Noii Zeelande. 

Corina Matlinschi: De ce e importanta prezenţa lor?

Mircea Geoană: Pentru că pentru că riscurile de securitate, noi în România și noi de la NATO le vedem, evident și geografic. E firesc să fie așa. Estul este în continuare foarte complicat, sudul este complicat, terorism, riscul de instabilitate. Zona de nord devine tot mai intens contestată între între între marile puteri. Dar sunt și riscuri de natură non-geografică, zona de de cyber, zona de spațiu, zone de noi tehnologii, iar evident că ascensiunea Chinei la nivel de super-putere globală aduce și modificări de securitate. Deci, aș spune că este unul dintre cele mai importante summit-uri din istoria recentă a NATO.

Corina Matlinschi: Conflictul din Ucraina pare că totuşi o să mai dureze. O să fie decizii importante pe care NATO o să le ia la acest summit. Am tot văzut în ultimele zile că se vorbeşte despre consolidarea flancului estic. România este un punct important acolo. Am auzit inclusiv de triplarea trupelor. Ce ar trebui să vedem acolo, mai mulţi militari, din ce ţări, grupuri de luptă permanente, mai mult armament?

Mircea Geoană: Asistăm la o schimbare profundă a modului în care NATO vede apărarea aliaților de pe flancul estic și faptul că Rusia este un actor agresiv și imprevizibil, ne face să ne luăm măsuri în consecință. Până recent, până la invazia din 2014, NATO nu avea nicio prezență pe flancu lestic. Nu era nevoie. Înțelegerea noastră cu Rusia în actul fondator NATO-Rusia din 1997 indica că Rusia, pe de o parte, își lua angajamentul, atunci că nu-și atacă vecinii, că nu are pretenții teritoriale și că permite de fapt țărilor din Europa să-și aleagă propriul destin. Iată cum și-a încălcat propriul cuvânt Federația Rusă. Și atunci, evident, nu era nevoie de prezență NATO în est.

După ocuparea ilegală a Crimeei, a început o prezență NATO relativ lejeră, grupul de luptă în zona Mării Baltice și în Polonia, o prezență și în România, în zona Mării Negre. Dar noua realitate strategică ne conduce către decizie că e nevoie să schimbăm în mod fundamental modul în care imaginăm apărarea și descurajarea pe flancul estic. Deci, va fi mai multe din întreg meniul de apărare și descurajare, mai multe trupe terestre, mai multă vigilență și aeriană, mai multe active în zona maritimă, mai multe active în zona cyber, în zona de spațiu, mai multe exerciții, mai multă repoziționare de echipamente, o nouă arhitectură de sisteme de apărare antirachetă. Deci este, dacă vreți, o o abordare holistică a ceea ce înseamnă apărare și descurajarea e de făcută pe cu anumit grad de flexibilitate, pentru că nu fiecare țară, fiecare geografie de pe flancul estic sunt identice.

(...)

Corina Matlinschi: Cum se vede România în acest punct, de aici de la NATO, pentru că am văzut foarte multe vizite oficiale făcute în ultima perioadă. E un punct strategic extrem de important, acum, în acest conflict. Cum se vede România acum, după atâtea zile de război, după toată susţinerea oferită. Cum se vede de aici, de la NATO?

Mircea Geoană: România este în mod evident o ancoră strategică, într-o zonă foarte complexă a Europei. România are o vocație masivă în zona Mării Negre, dar este o vocație multiregională și ceea ce România oferă ca geografie, ca densitate strategică și ca nivel de loialitate față de Alianță, sunt ingrediente extrem de apreciate aici, la NATO. Şi este evident faptul că în acest moment, în care integrarea NATO începută în urmă cu câțiva ani de zile se desăvârșește într-un fel, vom avea acum prezență NATO și apărare și descurajare la nivelul Europei de Vest. Se întâmplă și la noi. Sunt absolut convins că această transformare strategică a zonei noastre și a României va atrage și efecte economice pe măsură. Întotdeauna strategicul este precursorul economicului. Când ai pace, stabilitate, securitate, este mai ușor să ai investiții, dezvoltare, locuri de muncă și un trai mai prosper. Deci, aceasta este, de fapt, rolul României de ancoră strategică și sunt convins că cei de acasă, indiferent de politică, indiferent de momentul sau de poziția în care ne aflăm, vom contribui cu toții la acest binom: securitate, prosperitate - este ceea ce face ca NATO să fie atât de important și de relevant pentru noi toți", a spus Mircea Geoană, în exclusivitate la Antena 3

Interviul complet îl puteţi urmări în materialul video de mai sus.

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close