Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Finanțarea deficitară întârzie accesul bolnavilor la terapiile inovatoare. Soluțiile cu care vin autoritățile din România

Finanțarea deficitară întârzie accesul bolnavilor la terapiile inovatoare. Soluțiile cu care vin autoritățile din România

Sănătatea costă, iar asta o simt pe propria piele bolnavii care aşteaptă luni sau ani pentru a avea acces la tratamentele vitale. Medicamentele inovatoare sunt speranţa de care sute de pacienţi nu au parte din cauza finanţării deficitare.

de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Dec 2023   •   19:17

Cu toate acestea, accesul la astfel de terapii moderne ar putea aduce bani în plus în sistemul medical şi ar putea creşte speranţa de viaţă.

Anul acesta, în România au intrat doar 8 molecule noi, însă Ministerul Sănătăţii anunţă un fond separat pentru inovare.

O astfel de măsură ar putea oferi bolnavilor accesul rapid la cele mai noi terapii.

Bolnavii din România aşteaptă cel mai mult din Uniunea Europeană pentru a avea acces la medicamente de ultimă generație. Potrivit statisticilor, pacienţii români pot aştepta mai mult de 900 de zile pentru a începe tratamentul vital.

”Mulți dintre ei sunt la capătul puterilor și se duc disperați. Au așteptat și anul acesta, am fost optimistă crezând că avem acces la inovație până în iunie anul acesta și suntem foarte dezamăgiți și nu avem nicio siguranță din partea nimănui”, a declarat Marinela Debu, Președintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice.

Dacă în 2022 pe lista medicamentelor compensate şi gratuite au fost introduse 76 de molecule noi, anul acesta a fost unul dificil.

”Doar 8 molecule, care, de fapt, veneau din spate. Anul acesta a fost unul dezastruos din punct de vedere al inovației pentru pacienții din România”, a mai spus Marinela Debu.

Finanţarea insuficientă a sistemului medical le refuză bolnavilor de multe ori accesul la cele mai noi şi potrivite terapii. Finanţarea prin bugete multianuale ar putea fi însă o soluţie, cred reprezentanţii companiilor farmaceutice.

”Oferă predictibilitate, atât pentru pacienți, care pot să fie pacienți noi sau pacienți care evoluează având acces la inovațiile specifice în perioada respectivă și practic pentru toată lumea poate să reprezinte un control eficient al resurselor”, a explicat Claudiu Cheleș, director general companie Pharma.

Conferinţa Naţională ”Finanţarea Sănătăţii în 2024, Calea spre Sustenabilitatea şi Inovaţie", marca Antena 3 CNN, a adus în vizorul autorităţilor cele mai mari provocări din sistemul medical.

”În primul rand pentru că avem prima dezbatere despre bugetul alocat pentru Sănătate pentru 2024, aici, acum la dumneavoastră”, spune Livia Stan, director companie Pharma.

Ministrul Sănătăţii recunoaşte că este necesară o nouă strategie de finanţare. Alexandru Rafila atrage atenţia că o soluţie ar putea fi un fond separat pentru inovare.

”Anumite lucruri le-ar putea rezolva, acesta a fost și scopul pentru care noi am militat, s-a înființat, este o premieră. El a fost acceptat și de Ministerul Finanțelor anul acesta”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Potrivit Eurostat, la fiecare 100.000 de români, 210 mor din cauze tratabile.

×
Subiecte în articol: România Inteligentă terapii
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close