Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Analizele necesare pentru depistarea tiroiditei autoimune | Dr. Burcea: "Apare la orice vârstă"

Analizele necesare pentru depistarea tiroiditei autoimune | Dr. Burcea: "Apare la orice vârstă"

Andreea Cigolea
1 minut de citit Publicat la 11:58 24 Aug 2022 Modificat la 11:58 24 Aug 2022
analize necesare depistare tiroidita autoimuna
Analizele necesare pentru depistarea tiroiditei autoimune | Dr. Burcea: "Apare la orice vârstă" Sursa foto: Antena 3

"Tiroidită autoimună este, așa cum îi spune numele, o boală autoimună. Practic, corpul nostru vede tiroida ca pe ceva străin și produce niște auto-anticorpi împotriva acesteia. 

Acești autoanticorpi, și anume anti-tireoperoxidaza şi anti-tiroglobulina, pot determina tiroida să funcționeze mai lent și să ajungem la hipotiroidie, moment în care este deja necesar tratament de substituție. 

De asemenea, tiroida poate și să funcționeze normal, deci să nu-i fie afectată funcția în cadrul acestei boli. Atunci când nu îi este afectată funcţia, nu este nevoie de tratament.", a spus medicul endocrinolog Iulia Burcea, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de sănătate de la Antena 3.

Simptomele tiroiditei autoimune

Dacă nu este asociată cu hipotiroidie, aceasta nu prezintă nicio simptomatologie. Pe acest fond autoimun pot apărea şi noduli la nivelul tiroidei. Aspectul ecografic tipic este neomogen şi cu vascularizația mai crescută.

Atunci când asociază hipotiroidia, simptomele pot fi cele de încetinire a metabolismelor. Aici vorbim despre tranzit inestinal încetinit, adică constipație, pacienții sunt mai obosiți, mai astenici. Aceştia nu își mai pot desfășura activitățile de zi cu zi în la ritmul la care erau obișnuiți.

Apare și încetinirea la nivel neurologic și la nivel psihic. Apare încetinirea vorbirii, încetinirea gândirii sau tulburări de memorie. 

Analizele necesare pentru depistarea tiroiditei autoimune

Atunci când se asociază mai multe simptome, este bine să evaluăm funcția tiroidiană cu analize de sânge TSH, analizele menționate de autoimunitate, TPO, dar şi o ecografie tiroidiană.

Există unii pacienți predispuși și de asemenea, unii pacienți care asociază mai multe boli autoimune. Tiroidită autoimună se poate asocia cu alte boli autoimune de tip vitiligo sau de tip insuficienţă ovariană. De asemenea, poate apărea tiroidita la mai multe persoane din aceeași familie. 

Cum se poate preveni tiroidita autoimună

Nu prea putem vorbi despre prevenţie aici. Nu putem împiedica apariţia tiroiditei autoimune. Este important să controlăm funcția tiroidiană anual, dacă aceasta a fost normală la prima evaluare și ulterior, dacă este nevoie de tratament substitutiv. Să facem o evaluare a funcției tiroidiene la 6-12 luni, pentru a verifica doza corectă de substituție. 

Tiroidita autoimună nu se vindecă

Nu ne vindecăm, dar este o boală pe care o ținem sub supraveghere. Este importat să verificăm şi alte patologii autoimune care se pot asocia și care pot fi, de asemenea, important de tratat. Tiroidita autoimună poate apărea la orice vârstă, indiferent de sex.", a mai spus medicul.

×
x close