Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Anemia, afecţiunea des întâlnită care nu se tratează doar cu fier. Ce mâncăm în caz de deficit de fier

Anemia, afecţiunea des întâlnită care nu se tratează doar cu fier. Ce mâncăm în caz de deficit de fier

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 23:07 19 Apr 2024 Modificat la 23:07 19 Apr 2024

Dacă o persoană nu mănâncă suficient pentru a-și menține rezerva de fier, se poate dezvolta o deficiență din acest mineral.

Medicul hematolog Daniela Georgescu a vorbit, în cadrul rubricii Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea, despre simptomele anemiei, dar şi despre alimentele pe care le putem consuma atunci când avem această afecţiune.

"Anemia este unul dintre cele mai frecvente afecţiuni pentru care calitatea vieţii unei persoane este intens afectată. Simţim de la simplă oboseală, deficienţe de concentrare, până la tulburări de vedere. În aceste condiţii, activitatea noastră de zi cu zi este marcată.

Prima etapă este să luăm legătura cu medicul de familie, ulterior cu hematologul care este esenţial în diagnosticarea anemiei. Este important să înţelegem că nu este vorba despre o boală în sine, ci de reacţia organismului la apariţia scăderii oxigenării țesuturilor. 

Cu alte cuvinte, anemia se poate manifesta pe nenumărate organe. Nu tratăm anemia până nu identificăm cauza. Mergem la doctor atunci când vedem că starea noastră de sănătate este influențată, că nu suntem la fel de activi.

Simptome anemie

  • oboseală;
  • slăbiciune;
  • piele palidă sau gălbuie;
  • aritimie (palpitații);
  • dificultăți în respirație;
  • amețeală sau senzația de confuzie;
  • durere în piept;
  • mâini și picioare reci;
  • cefalee;
  • unghii fragile;
  • irascibilitate;
  • constipații;
  • scădere bruscă în greutate;

Factorii de risc care cresc riscul de a dezvolta anemie

  • alimentație scăzută în fier, vitamina B12 si folați;    
  • tuburări intestinale;
  • menstruația;
  • sarcina;
  • cancer, insuficiență renală, diabet;  
  • istoricul familial;
  • persoanele peste 65 de ani;
  • oboseala extremă.

Complicațiile anemiei

  • oboseala extremă;
  • complicații ale sarcinii: nașterea prematură;
  • probleme cardiace: bătai rapide sau neregulate ale inimii (aritmie).

În practica medicală întâlnim anemia prin deficit de fier, aceasta fiind una dintre cele mai frecvente cauze de anemie. Este foarte important să înțelegem că anemia prin deficit de fier este corectabilă.

Este foarte important să înțelegem că nu ne tratăm după ureche și că este bine să mergem la medic. Nu avem mecanisme fiziologice să eliminăm fierul și atunci surplusul de fier poate fi periculos.

Vitamina C este esențială pentru absorbția fierului și este foarte important ca atunci când consumăm preparate bogate în fier să consumăm și preparate bogate în vitamina C pentru a facilita absorbția fierului.

Este foarte important să combinăm produsele de origine animală cu cele de origine vegetală. Toate preparatele verzi conțin vitamina C. Vitamina C facilizează absorbţia fierului.

Este foarte important să înțelegem că anemia, am spus mai devreme, nu este o boală în sine, este determinată de o altă cauză și este foarte important să identificăm cauza.

Anemia poate fi temporară sau pe termen lung și poate varia de la ușoară, moderată sau severă, în funcție de valoarea hemoglobinei. Anemia vă poate face să vă simțiți obosiți și slăbiți. Mergeți la medic dacă bănuiți că aveți anemie. Aceasta poate fi un semnal de alarmă pentru o afecțiune mult mai severă.

×
Parteneri
x close