Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Ce înseamnă o tensiune arterială scăzută. Mare atenţie la aceste valori

Ce înseamnă o tensiune arterială scăzută. Mare atenţie la aceste valori

Într-o lume în care se discută despre hipertensiunea arterială ca despre “ucigasul tăcut” al zilelor noastre, tensiunea mica pare o alternativă bună.

Ce înseamnă o tensiune arterială scăzută. Mare atenţie la aceste valori
de Georgiana Adam    |    22 Mai 2024   •   17:07

Pentru unele persoane, tensiunea scăzută poate fi benefică, în timp ce pentru altele, hipotensiunea arterială poate ridica probleme serioase, precum un atac de cord sau un accident vascular cerebral. 

Medicul cardiolog Elisabeta Bădilă a vorbit, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea, despre ce înseamnă o tensiune arterială scăzută, dar şi ce simptome sunt prezente în cazul unei hipotensiuni.

"Ca să definim tensiunea arterială scăzută, trebuie să definim tensiunea arterială normală. O tensiune arterială normală se consideră între 120-129 spre 130 pentru sistolică, iar pentru diastolică tensiune arterială normală este undeva în jurul valorii de 80.

Deci, persoanele care au tensiunea arterială sub 90 maxima sistolica, atunci o putem defini ca o hipotensiunea arterială. Lucrurile sunt un pic nuanțate, pentru că sunt persoane tinere care au tensiune arterială mică, o tolerează foarte bine, nu au niciun fel de problemă.

O persoană tânără cu tensiune arterială mică poate să aibă sau să nu aibă niște dureri de cap ocazional, mai ales la schimbarea vremii. În rest, nu trebuie să facă nimic deosebit și să nu se străduiască să-și crească tensiunea arterială pentru că ea va crește de la sine odată cu înaintarea în vârstă.

La cei care au vârste mai înaintate, ideal ar fi să nu se ridice brusc din poziția culcată în picioare, pentru că avem nişte receptori. Se numesc baroreceptori, adică receptorii de presiune, cărora le trebuie un interval de timp ca să se adapteze la poziție.

Hidratarea este cea mai bună metodă de a crește tensiunea arterială, urmată de un aport de sare care poate să depășească chiar obiceiurile alimentare ale respectivului individ în anumite condiții.

Cafeaua are un efect de creștere a tensiunii arteriale, dar care nu are un efect de durată. De aceea și recomandarea de măsurare a tensiunii arteriale se face după cel puțin 30 minute de la ultima ceașcă de cafea.

Deci, dacă bem cafea avem posibilitatea să măsurăm o tensiune arterială mai crescută. La fel, consumul de alcool pe care nu îl recomandăm, evident, poate să crească tensiunea arterială.

Ideal ar fi ca în orice familie să existe un tensiometru, iar la momentul actual tensiometrele automate sunt valorizate în întreaga lume. Sunt studii în domeniul hipertensiunii arteriale care s-au făcut cu acest gen de tensiometre automate, care pot fi folosite inclusiv în spitale. Deci, nu există o problemă legată de aparat, pentru că ele trebuie să fie validate și să aibă niște softuri care să fie aprobate pentru măsurarea corectă a tensiunii arteriale.", a mai spus medicul.

Majoritatea oamenilor fac față foarte bine episoadelor de tensiune mică prin simpla înțelegere a bolii și a simptomelor și prin identificarea și atenta gestionare a factorilor declanșatori. Este de preferat întotdeauna să luați legătura cu medicul în legătură cu îngrijorările legate de tensiunea arterială.

×
Subiecte în articol: advertorial
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Biden și Trump au stabilit regulile primei dezbateri televizate
x close