Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Ce sunt și de la ce apar durerile de spate. De ce apar furnicăturile când stăm pe telefon | Fizioterapeut: "Presiunea este şi de 30 kg"

Ce sunt și de la ce apar durerile de spate. De ce apar furnicăturile când stăm pe telefon | Fizioterapeut: "Presiunea este şi de 30 kg"

Astăzi discutăm despre durerile de spate. Din ce în ce mai mulți dintre noi acuzăm aceste dureri de spate, mai ales când stăm foarte mult la birou. Fizioterapeutul Alexandru Ilie ne spune cum să scăpăm de aceste dureri de spate și mai ales care sunt cauzele.

Ce sunt și de la ce apar durerile de spate. De ce apar furnicăturile când stăm pe telefon | Fizioterapeut: "Presiunea este şi de 30 kg"
de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Oct 2022   •   11:05

"Extrem de important este să ne ascultăm corpul. E important să înțelegem că atunci când stăm în poziția așezat, presiunea asupra coloanei vertebrale este înregistrată între 50-100 % în plus față de presiunea pe care o înregistrăm când stăm în ortostatism. 

Din acest motiv, fenomenele de tip hernie de disc, fie că sunt înregistrate la nivel cervical sau la nivel lombar, sunt fenomene care apar foarte timpuriu. Ele apar după 5,7 sau chiar 10 ani de când lucrezi în poziţie aşezat. Aşadar, simptomele apar începând cu vârsta de 30-35 de ani. 

Ce sunt și de la ce apar durerile de spate

Organismul transmite nişte semne. Durerea locală este unul dintre semnalele corpului. Durerea poate apărea la nivel lombar spre fesier sau la nivel cervical. Mai pot apărea şi durerile de cap ocazionale sau dureri iradiante spre umăr. 

E important să ştim că la nivel cervical în momentul în care capul stă foarte mult proiectat spre înainte, apar tensiuni foarte mari la nivel suboccipital.

Din acest motiv structură vasculară numită trunchi bazilar poate prezenta obstrucție, adică musculatura începe efectiv să apese pe această structură vasculară și apare fenomenul de durere de cap.

La nivel toracal, insuficiența musculară produce un fenomen de inflamații și astfel frecvent este întâlnită durerea la nivelul benzii sutienului.

La nivel lombar, așa cum spuneam este presiunea cea mai mare și se instalează fenomenul de tip hernie. 

Când stăm prea mult pe scaun, nucleul pulpos caută să determine o compresie, să creeze o compresie pe rădăcina nervoasă. Astfel, apar acele dureri de spate. Putem face nişte exerciţii foarte simple la birou.

Cauzele durerilor de spate

  • Mușchi/ ligamente încordate;

  • Spasm muscular;

  • Tensiune musculară;

  • Discuri intervertebrale deteriorate;

  • Fracturi;

  • Poziție incorectă;

  • Efort.

Exerciţii pentru dureri de spate

În primul rând, este important să activăm fesierii. Deci, efectiv în timp ce stai pe scaun încordezi fesierii și faci acest exerciţiu foarte simplu. De exemplu, cei care au forță crescută la nivelul fesierilor nu vor avea dureri lombare. 

Un alt exercițiu foarte ușor de realizat este să stăm ușor într-o poziție de fandare. Deci, un picior în față, un picior în spate.

Această poziţie va conduce la scurtarea musculară a acestor mușchi importanți din zona pelviană. Cu alte cuvinte, stabilizatorul coloanei lombare, iliopsoasul, se scurtează, iar el este cel care poate determina durerile lombare. Pentru cei care lucrează la birou, aceasta este o mișcare pe care o recomand să o facă de cel puțin 2-3 ori pe zi. 

Legătura dintre durerile de spate şi scaunul pe care îl folosim

Totodată, contează și pe ce scaun stăm. De exemplu, să folosim un scaun care ne oferă posibilitatea de a ne da ușor pe spate. Acest timp de scaun ne ajută foarte mult pentru a descărca presiunea la nivelul etajului lombar.

Factori de risc dureri de spate

A fost dovedit științific că fumatul reprezintă un factor de risc important în apariția fenomenelor de tip hernie de disc.

Alţi factori de risc pentru durerile de spate sunt:

  • Vârsta: 30/40 ani;
  • Sedentarism;
  • Greutate excesivă;
  • Boli: artrită și cancer;
  • Poziție incorectă birou;
  • Fumatul.

De ce apar furnicături la nivel cervical

Kenneth Hansraj, un neurochirurg din Statele Unite ale Americii, a realizat un studiu în urmă cu 20 de ani, în care a oferit informații despre apariţia furnicăturilor de la nivelul gâtului, atunci când stăm cu capul plecat. De exemplu, dacă capul este aplecat spre înainte cu câteva grade, tensiunea la nivel cervical poate să crească de 3,4 sau chiar de 5 ori mai mult față de presiunea normală. 

Dacă ne uităm la telefonul mobil, poziția noastră este în flexie, prin urmare, presiunea în etajul cervical poate să fie de 25, chiar 30 de kilograme. Dacă stăm 5 minute într-o astfel de poziţie nu ar fi o problemă. Problema apare din cauza faptului că stăm ore întregi pe telefonul mobil. Astfel, apar fenomene de tip compresie, apare fenomenul de amorțeală și furnicături.

Studiu: Perioadele îndelungate așezați pe scaun, cauză importantă pentru apariţia durerilor

Am început şi un studiu care demonstrează legătura dintre durerile de spate, scaunele de la serviciu şi productivitatea. Este o observație care a venit din practica clinică și prin care vrem să evidențiem dacă există această relație. 

Miercuri, 2 noiembrie, voi organiza un mare eveniment în România în acest sens. Este un eveniment cu înregistrare gratuită. Am creat o formă de evaluare prin care dorim să analizăm relaţia între poziţia aşezat şi productivitatea unui angajat. Avem toate motivele să credem că această legătură există, însă nu ştim exact cât de mult afectează productivitatea, statul pe scaun.

Subiectul este unul extrem de important, deoarece un impact între 5 și 20% asupra productivităţii angajaţilor la o companie cu o mie de angajaţi, poate reprezenta pierderi de milioane sau chiar zeci de milioane de euro, anual.

Experţii în sănătate publică, precum și cei din mediul academic au ajuns la concluzia că perioadele îndelungate în poziția așezat pe scaun, reprezintă o cauză importantă pentru apariţia durerilor musculo-scheletale, herniilor de disc, boli cardiovasculare, disfuncţii de circulaţie periferică (TVP), chiar și cancer ovarian sau de colon.

Toate aceste informații sunt confirmate în numeroase studii internaționale de specialitate.

Cea mai amplă cercetare de acest fel din România se va derula pe parcursul a 12 luni şi îşi propune să observe relaţia dintre orele prelungite de stat pe scaun, la birou, şi productivitatea angajaţilor ce lucrează atât în mediul privat cât și în cel de stat.

Metode de prevenţie pentru dureri de spate

În ceea ce priveşte prevenţia, cea mai importantă este activitatea fizică programată. Aceasta reprezintă una dintre cele mai bune strategii de a putea să preîntâmpinăm aceste deteriorări timpurii ale scheletului și ale aparatului discal. 

Deci, cu alte cuvinte, 20-30 de minute de exerciții. Important este ca fiecare persoană înainte de a începe orice formă de mișcare să aibă parte de un consult.", a mai spus fizioterapeutul Alexandru Ilie.

Alte metode de prevenţie pentru durerile de spate:

  • Mers pe jos;

  • Pauze active;

  • Stretching;

  • Flexări ale spatelui;

  • Genunchii la piept;

  • Înot.

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate alexandru ilie dureri
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close