Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Cum putem depăşi traumele de care suferim. Psihoterapeut: "Nu ştim dacă viaţa este o bucurie sau un pericol"

Cum putem depăşi traumele de care suferim. Psihoterapeut: "Nu ştim dacă viaţa este o bucurie sau un pericol"

Astăzi discutăm despre traumă. Psihoterapeutul Simona Preda ne spune ce este o trumă emoţională, cum o putem identifica, dar şi cum putem trece peste.

Cum putem depăşi traumele de care suferim. Psihoterapeut: "Nu ştim dacă viaţa este o bucurie sau un pericol"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    04 Iul 2022   •   10:28

"Trauma este un eveniment care ne perturbă siguranța, care ne pune în pericol indiferent de vârstă și care are un puternic impact emoțional asupra noastră.

Deci, fie că e vorba de o traumă fizică, cum ar fi un accident de mașină, el implică și o traumă emoțională, pentru că suntem oameni și avem și emoții.", a spus psihoterapeutul Simona Preda, luni, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Cum ne dăm seama că suferim o traumă emoţională de care nu ştim

În timpul unei traume rămânem cumva blocați în evenimentul respectiv, fără să ne dăm seama. Uneori, creierul nostru ca să ne protejeze, uite evenimentul. De exemplu, dacă pe la 5 ani trăim o traumă, s-ar putea ca în viața noastră de adulți uneori să ne comportăm așa cum ne comportăm la 5 ani.

Dacă un eveniment de la maturitate ne aruncă niște reacții emoționale, cognitive, comportamentale, care nu sunt specifice vârstei noastre, este foarte posibil să fie o traumă. De exemplu, dacă eu sunt la volan și cineva pune brusc frână în fața mea și reacțiile corpului meu sunt exacerbate, nu pot să mă reglez, nu pot să-mi revin din evenimentul respectiv, chiar dacă nu s-a întâmplat nimic în prezent, este foarte posibil să aibă legătură cu ceva din trecut.

Când e cazul să cerem ajutor în caz de traumă emoţională

Uneori credem că ne dăm seama singuri că ceva nu este în regulă, că reacțiile noastre nu sunt proporționale cu evenimentele din viața noastră și de preferat ar fi să cerem ajutorul unui specialist.

De preferat ar fi să apelăm la un specialist, pentru că vorbim de inconștient, de lucruri pe care nu le vedem cu ochiul liber și avem nevoie de ceva ghidaj. Altfel, ne putem retraumatiza și putem să facem mai mult rău decât bine dacă încercăm singur.

Există mai multe tipuri de traumă emoţională

Există mai multe tipuri de traumă emoțională. Există, de exemplu, și cei mai mulți dintre noi experimentăm traume de atașament atunci când în copilărie am simțit că unul dintre îngrijitori, în special mama, nu a putut să fie disponibilă pentru nevoile noastre emoționale și pentru autoreglarea noastră emoțională. 

Asta se întâmplă în special în cazul generațiilor noastre, crescute mai mult de bunici. De cele mai multe ori, există traume existențiale care pot fi de exemplu accidente sau violuri care ne amenință viața și nu mai știm ulterior dacă dreptul la viață sau bucuria de a fi în viață este de fapt o bucurie sau este mai mult un pericol. Există și traume fizice care, cum spuneam mai devreme, au repercusiuni emoționale. 

Absolut toate traumele noastre presupun o dereglare emoțională, presupun niște emoții atât de puternice încât corpul și creierul nostru nu mai pot să se autoregleze, nu mai pot să-și revină din evenimentul respectiv. 

Reacţiile care indică o traumă emoţională

Fiecare simte în felul lui, însă putem uneori să analizăm dacă, spre exemplu, suntem într-o relație de cuplu și partenerul pleacă din casă pentru câteva ore dacă se declanșează foarte multă anxietate, foarte multă frică, foarte multe gânduri, este foarte posibil să suferim de o traumă de abandon. 

Cum putem depăşi traumele de care suferim

Peste aceste traume putem trece. Cred că uneori, chiar și singuri. Este un proces foarte, foarte complex, este ca o destructurare a unor evenimente și restructurare a evenimentelor respective și uneori nu avem repere să facem asta singuri.

Și s-ar putea să privim evenimentul respectiv tot din realitatea noastră, adică să nu avem o restructurare a lui. Avem nevoie de cineva să ne ghideze evenimentul.", a mai spus psihoterapeutul.

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate simona preda
Parteneri
A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii
x close