Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate De ce nu e bine să evităm ceea ce simţim | Psihoterapeut: "Mulţi râd, dar în suflet sunt nefericiţi şi trişti"

De ce nu e bine să evităm ceea ce simţim | Psihoterapeut: "Mulţi râd, dar în suflet sunt nefericiţi şi trişti"

Astăzi aflăm cât este de important să conştientizăm gândurile negative pe care le avem şi de ce nu este bine să le ignorăm. Psihoterapeutul Bianca Pescaru ne spune ce se ascunde în spatele gândurilor negative, dar şi care este legătura dintre emoţii şi boală.

De ce nu e bine să evităm ceea ce simţim | Psihoterapeut: "Mulţi râd, dar în suflet sunt nefericiţi şi trişti"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    11 Iul 2022   •   11:01

"Este esențial să ne conștientizăm gândurile noastre și mai ales gândurile negative, pentru că acestea ne creează emoții. 

Noi funcţionăm după triada gând, emoţie şi comportament, iar ceea ce gândim ne creează emoții, stări sufletești și este foarte important să fim cât mai conștienți de  ceea ce gândim, astfel încât să putem identifica ce anume din gândirea noastră, ce anume din comițiile noastre sunt acele lucruri care ne ne creează emoții negative. 

Sunt foarte multe persoane care trec prin diferite stări sau prin diferite situații care le fac rău, dar totuși îngroapă și afișează o altă imagine în fața celorlalți. Râd, glumesc, dar ei de fapt în suflet sunt triști și nefericiţi.", a spus psihoterapeutul Bianca Pescaru, luni, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Cât de mult afectează faptul că nu exteriorizăm sentimentele

Cu toții avem mecanisme de coping. Le-am învățat în copilărie și ele apar inconștient, noi nu suntem conștienți de ele. 

Aceste mecanisme de coping în copilărie ne-au ajutat, am traversat perioade dificile și psihicul nostru de copii nu era matur astfel încât să putem supraviețui din punct de vedere psihologic.

Foarte multe din coping-urile pe care fiecare dintre noi le avem astăzi nu ne mai ajută. Sunt sute de posibile mecanisme de coping. De exemplu, evitarea. Fuga în online, a asta pe telefon, asta la televizor poate să fie un mecanism de coping, astfel încât persoanele care îl folosesc evită să simtă niște lucruri, evită să se îndrepte către interiorul lor și să conștientizeze lucrurile dureroase și neplăcută din din viața lor. 

Munca în exces este iar un un coping care este folosit și oamenii se duc să muncească foarte mult tocmai să nu mai aibă prea mult timp acasă gândindu-se la problemele lor. La fel și cumpărăturile în exces. 

Ar fi foarte util să înțelegem costul acestor mecanisme de coping utilizate ani la rândul. Ajungem să ni se declanșeze tot felul de afecțiuni medicale. 

De ce nu e bine să evităm ceea ce simţim

Toate studiile la nivel mondial arată acest lucru, că afecțiunile noastre medicale au la baza o componentă emoțională.

Deci, faptul că ne refulăm emoțiile și nu le procesăm și nu le băgăm în seamă, ele se adună acolo undeva în interiorul nostru și pe timp îndelungat se manifestă sub forma unor simptome și unor afecțiuni. 

Și atunci trebuie să înțelegem că nu ne ajută cu nimic. Nu ne facem o favoare, să fugim de emoțiile noastre negative, din contră. Mai este un lucru foarte util de știut în spatele emoțiilor noastre negative sunt nevoile noastre neîmplinite. 

Vom trăi pe pilotul automat foarte mult și evident nu vom fi fericit. Foarte mulți oameni nu-și dau seama de ce nu sunt împliniți, de ce nu sunt fericiți. Acesta este unul dintre dintre motiv. Deci încă o dată curajul. 

Şi în casa noastră, în confortul casei noastre, putem să învățăm. E o educație în direcția asta, să ne dăm timp ca să ne punem întrebări, să ne gândim cum ne simțim, ce vrea corpul nostru să ne transmită. Măcar cu noi să fim sinceri.", a mai spus psihoterapeutul.

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate emotii Bianca Pescaru
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close