Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate "Piciorul plat", cea mai frecventă problemă medicală la copii. La ce semne să fie atenţi părinţii

"Piciorul plat", cea mai frecventă problemă medicală la copii. La ce semne să fie atenţi părinţii

"Piciorul plat" reprezinta motivul principal pentru care părinţii solicită consultaţii în cabinetele de ortopedie pediatrică. Medicul ortoped Alexandru Herdea ne spune cum putem trata această afecţiune şi cât de importantă este încălţămintea.

de Andreea Cigolea    |    08 Feb 2023   •   14:05

"Una dintre cele mai dese vizite ale părinţilor în cabinetul de ordopedie este pentru piciorul plat. Dacă până la vârsta de 7-8 ani  nu se schimbă modul în care se calcă, atunci este bine să luăm legătura cu un specialist.

Această problemă sau acest diagnostic de picior plat poate avea consecinţe destul de importante în viața unui copil.

Totodată, sunt studii care arată că există şi o cauză genetică. Dacă cineva din familie are această afecţiune, atunci este probabil ca şi copilul să moştenească. Consultul în primele 6 săptămâni este foarte important, pentru că există o formă de picior strâmb congenital cu care copilul se naște.

Forma incipientă poate fi tratată cu succes prin niște metode destul de simple, cum ar fi kinetoterapia sau chiar imobilizarea gipsată.", a spus medicul ortoped Alexandru Herdea, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.

De exemplu, în cazul unui copil cu picior plat, în primul rând, trebuie să-i facem corect anamneza. Să aflăm dacă este doar un efect estetic sau copilul are şi dureri atunci când merge. Dacă copilul nu poate ţine pasul cu ceilalţi, dacă nu poate alerga. Tratamentul chirurgical pentru piciorul plat este o intervenţie minim invazivă care restabilește structura armonioasă a piciorului.

Mamele sunt cele mai atente și observă din prima dacă copilul nu calcă bine. Sunt copii cu acele paranteze între picioare. Aceste deformări ale axului membrului inferior poate duce la o problemă atât a mersului, cât şi a membrelor în sine.

Totodată, acele înfăşări ale copilului pentru ca picioarele să stea drepte sunt contraindicate și ar trebui interzise pentru că duc la mari probleme. Axa membrelor inferioare se va corecta de la sine, fără niciun fel de intervenţie din partea părinţilor. Acele paranteze se vor îndrepta, în mod paradoxal, după ce copilul începe să meargă.

Greutatea crescută în rândul copiilor mici și a adolescenților este o problemă extrem de importantă care duce la adevărate nenorociri. Desigur și articulațiile suferă mai târziu. 

Osul este de copii, doar greutatea este de adult, ceea ce va duce la deformări importante. 

În ceea ce priveşte încălţămintea adecvată, trebuie să înţelegem nişte principii foarte clare. Nu există încălțăminte care imită mersul. Mai mult decât atât, trebuie să luăm mereu încălțăminte pe mărimea copilului. Adică să spunem că îi va creşte piciorul dacă îi luăm încălţămnte cu un număr mai mare.", a mai spus medicul ortoped.

Copiii au propriul ritm de creștere și dezvoltare, iar odată cu trecerea timpului, diferitele tipuri de mers anormal se corectează de la sine. Totuși, sunt situații în care corecția nu are loc sau mersul afectează calitatea vieții, generând disconfort accentuat sau dureri.

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close