Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Simptomele nebănuite ale infarctului. Acestea sunt durerile care trebuie să vă ducă urgent la medic

Simptomele nebănuite ale infarctului. Acestea sunt durerile care trebuie să vă ducă urgent la medic

Astăzi avem informaţii extrem de importante despre infarct. Vedem care sunt durerile surprinzătoare care trebuie să vă ducă urgent la medic, dar şi care sunt cauzele pentru care tinerii suferă de un astfel de accident. Cardiologul Emilian Mihai ne spune de ce femeile sunt protejate de un infarct până la vârsta de 50 de ani.

Simptomele nebănuite ale infarctului. Acestea sunt durerile care trebuie să vă ducă urgent la medic
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    10 Feb 2022   •   11:38

"Pacienţii cu infarct miocardic acut se împart în două categorii: cei care nu au avut niciodată simptomatologie ischemică, adică nu au experimentat niciodată o durere anginoasă.

Infarctul nu vine din senin. Extrem de rar se întâmplă, iar dacă se întâmplă, acolo vorbim despre malformaţii sau circulaţie coronariană", a spus medicul cardiolog Emilian Mihai, joi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Simptomele unui infarct

"Pacienţii care nu au experimentat o simptomatologie de infarct recepţionează ca o durere extrem de puternică, compresivă. Uneori această durere radiază spre baza gâtului, în mandibulă şi umeri. 

Am văzut chiar pacienţi care aveau dureri doar în coate şi nu s-ar fi gândit niciodată că au un infarct miocardic acut. Unii pacienţi au avut stări de leşin, de greaţă, de vomă, iar aceştia s-au gândit că au o patologie digestivă. 

Cei care experimentează infarctul sunt cei care nu au avut niciodată istoric de boală anginoasă, dar au anumiţi factori de risc cardio-vascular. 

Sunt acei indivizi mai plinuţi, unii sunt diabetici sau hipertensivi. Unii pacienţi ignoră toate aceste semne şi ajung la spital foarte târziu.

Orice durere care este pe mijlocul sternului sau în umăr, mandibulă şi durează mai mult de 15-20 de minute trebuie să ridice mari semne de întrebare. 

Prevenţia infarctului, cu 30 de ani înainte să apară

Dacă a apărut infarctul, cumva suntem în al 11- lea ceas. Ca să nu ajungem aici, trebuie să avem grijă cu 30 de ani înainte. Ateromatoza începe şi progresează în jurul vârstei de 18-20 ani. Tocmai pe la 45-50 de ani suntem predispuşi la această afecţiune. 

Infarctul apare frecvent după 45 de ani, mai ales la bărbaţi. Sunt chiar bărbaţi care se duc la sală, care fac maraton şi brusc experimentează acest infarct.

Când un pacient îşi face o vizită medicală şi vede că are tensiune mare, la fel şi colestrerolul sau are un istoric în familie, el trebuie să fie mult mai atent. 

După un infarct, viaţa poate evolua surprinzător de bine dacă pacientul ajunge în timp util şi vasul de sânge nu a stat suficient de mult închis, ca muşchiul deservit de acel vas, să moară.

De ce fac tinerii din ce în ce mai des un infarct

Acest lucru se întâmplă la pacienţii mai tineri foarte repede. În decurs de o oră şi jumătate, chiar două ore, muşchiul moare pentru că ei nu sunt precondiţionaţi. 

Vasele comunică între ele, dar comunică doar dacă tu ai activitate fizică. Experţii în domeniu au constatat că din cauza stilului de viaţă şi a stresului, foarte mulţi tineri fac infarct miocardic acut. 

Femeile sunt mai protejate împotriva infarctului, până la 50 de ani, ele având hormonul estrogen", a mai spus medicul. 

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate Emilian Mihai infarct
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close