Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Toxicologul Radu Ţincu, despre pericolul substanţelor împotriva insectelor: "Aceste substanțe se absorb foarte repede la nivel pulmonar"

Toxicologul Radu Ţincu, despre pericolul substanţelor împotriva insectelor: "Aceste substanțe se absorb foarte repede la nivel pulmonar"

Medicul Radu Țincu a explicat, în emisiunea Sfat de sănătate, cum ne putem proteja corect de insecte, astfel încât să nu ne intoxicăm cu substanțele folosite, uneori, în exces pentru îndepărtarea acestora din locuință.

de Andreea Cigolea    |    08 Mai 2024   •   10:40

Medicul toxicolog Radu Țincu a vorbit, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate, prezentată de Andreea Cigolea, despre pericolul la care ne expunem atunci când folosim sprayuri pentru îndepărtarea insectelor din locuință.

"Vorbim despre substanțe toxice, pentru că altfel nu ar putea să-și exercite efectul. De multe ori, oamenii cumpără produse folosite în agricultură pentru a scăpa de dăunătorii din locuință, fără să conștientizeze că acele substanțe au nevoie de un spațiu mult mai larg  pentru administrare și au o concentrație ridicată.

Pe de altă parte, sprayurile cumpărate de la supermarket sunt și ele toxice și pot să creeze complicații. Fiind sub formă de vapori, aceste substanțe se absorb foarte repede la nivel pulmonar. Odată ce au fost inhalate, se distribuie către capilarele pulmonare și de acolo sunt absorbite cu rapiditate în sânge", a spus specialistul.

Medicul a atras atenția și asupra pericolului la care se expun cei care se spală pe corp cu produse pentru deparazitarea animalelor, ceea ce poate conduce inclusiv la deces.

Cum putem să ne protejăm în mod sigur pentru sănătate de muște și țânțari

Dispozitivele care se conectează la priză sunt eficiente pentru îndepărtarea insectelor, fiind sigure pentru sănătate, deoarece majoritatea funcționează pe baza unor substanțe naturale, explică medicul.

"Putem folosi acele dispozitive. Multe dintre ele folosesc substanțe de origine vegetală, care înlătură prezența insectelor. Acestea nu mor, însă nu pot să rămână în încăperea respectivă, din cauza mirosului", a spus specialistul.  

De asemenea, putem folosi diferite uleiuri pentru a îndepărta țânțarii din locuință, precum cel de eucalipt, scorțișoară sau mentă.

Repelent natural pentru țânțari 

  • ulei de eucalipt citronat
  • lavandă
  • ulei de scorțișoară
  • ulei de cimbru
  • ulei de mentă
  • citronella

Medicul a explicat și cum putem să spălăm corect legumele și fructele, astfel încât să eliminăm pesticidele.

"Este bine să spălăm fructele și legumele de trei sau patru ori, sub jet de apă. De asemenea, putem lăsa câteva minute fructele și legumele într-un recipient cu apă. Este greșit să folosim detergenții de vase, pentru că, dacă fructele și legumele nu sunt clătite bine, aceștia pot ajunge în tubul digestiv și pot crea anumite reacții inflamatorii sau alergice la nivelul intestinelor", a spus medicul. 

Există cercetări semnificative care sugerează că ingredientele naturale sunt o modalitate eficientă de a respinge țânțarii, fiind o veste bună pentru persoanele care doresc să evite expunerea la substanțele chimice.

×
Parteneri
De la 1 iulie, se scumpesc carburanţii. Cu cât va plăti mai mult un şofer
x close