Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Dr. Flavia Groşan: Eu nu vreau să ajung cu pacienţii mei la oxigen. În spital este altă etapă de tratament

Dr. Flavia Groşan: Eu nu vreau să ajung cu pacienţii mei la oxigen. În spital este altă etapă de tratament

După valul de controverse iscat de comentariile Flaviei Groşan, a urmat un val de simpatie exprimată public faţă medicul orădean.

Dr. Flavia Groşan: Eu nu vreau să ajung cu pacienţii mei la oxigen. În spital este altă etapă de tratament
de Georgiana Adam    |    25 Mar 2021   •   22:05

 Audiată la începutul săptămânii de Colegiul Medicilor Bihor, Flavia Groşan nu a fost sancţionată. Şefa Colegiului Medicilor din judeţ a spus, chiar, că "valul imens de simpatie confirmă faptul că tratamentele doamnei doctor sunt bune".

Într-un interviu în exclusivitate pentru Antena 3, Groşan a reiterat că schema sa de tratament a făcut ca puţini dintre pacienţii săi să aibă nevoie de terapie cu oxigen sau ventilaţie mecanică.

Flavia Groşan: Dacă ne-ar lăsa unii în pace, ar fi perfect

"Eu ştiu ce fac eu pacienţilor mei pe care îi tratez online. Eu nu văd pacienţii, mă iau după pulsoximetria pe care mi-o declară ei. Eu încep schema mea foarte repede, la primele simptome. Încerc să nu dau voie COVID-ului să pătrundă în plămân.

De regulă, pornesc de la concentraţii bunişoare, normale, de peste 95%. Categoric, unii încep tratamentul în alte părţi, în alte conjuncturi. Când ajung la mine după 10 zile, normal că mă confrunt cu o saturaţie mai mică. Încep schema mea. Prin combinaţia mea de medicamente încerc să le cresc oxigenul. În puţine cazuri am avut nevoie de oxigeno-terapie.

Ăsta este un caz, cazul acut. Unii care doresc să îi tratez eu, puţini, că cei mai muţi merg în spital. M-am descurcat în foarte multe cazuri fără oxigen. Nu am o statistică, nu ştiu câţi sunt cu oxigen, câţi fără. Acum, de exemplu, care şi-au procurat concentrator. Au saturaţie în jur de 80%. Eu şi cu ei considerăm că o concentraţie mică, timp de câteva ore, la puţini litri pe minut ar ajuta.

Eu nu vreau să ajung cu pacienţii mei la oxigen. În spital este altă etapă de tratament. Cred, totuşi, că puţini dintre pacienţii mei au ajuns la oxigen sau la ventilaţie mecanică", a spus Flavia Groşan.

Flavia Groşan: Unora, care au 80%, reuşesc să le cresc cu medicamente saturaţia de oxigen

"Nu ştiu (saturaţia la care trebuie intervenit cu oxigen, n.r.). Depinde de la pacient la pacient. Unora, la 80%, reuşesc să le cresc saturaţia prin medicaţie. Acum, eu am pacienţi cronici , cu BPOC (bronho-pneumonie obstructivă cronică, n.r.) şi alte boli cronice respiratorii unde sunt criterii foarte ferme pentru dosarul de oxigen, de aparatură, depus la Casa de Asigurări de Sănătate. Saturaţia trebuie să fie sub 88%." 

(Este întrebată ce le transmite românilor, în situaţia în care au existat situaţii de pacienţi ajunşi la UPU cu saturaţie mică şi care au refuzat masca de oxigen)

Flavia Groşan: După ce ies din spital, îi scot de pe oxigen. Nu ştiu cum, dar ieşim

"Nu este problema mea. Eu, din momentul în care pacientul intră în spital şi se adresează servicului UPU, m-am retras. Nu ştiu despre ce este vorba.

Mai este un aspect aici, când iese din spital, cu concentrator de oxigen şi cu saturaţia de oxigen la nivele rezonabile, eu încerc să îi scot de pe oxigen cât pot de repede. Cu mişcare, cu medicaţie. Capul să preia controlul corpului, asta îmi doresc. De regulă, şi reuşesc foarte repede.

Asta îşi doresc toţi până la urmă. Să iasă de pe oxigen. Asta fac. Ieşim de pe oxigen. Nu ştiu cum, dar ieşim (...) Eu ştiu ce fac eu aici. Cum îi tratez pe ai mei. În rest, că merg în spital, că se duc la UPU, problema lor...

Flavia Groşan: Vor să ne retragem? Ne retragem. Dar cine pierde?

Lumea are nevoie de noi. Vor să ne retragem? Ne retragem. Dar cine pierde, în toată nebunia asta? Hai să găsim o soluţie, să discutăm, în favoarea pacientului. Eu îmi văd de ai mei (de pacienţi, n.r.), cât am să rezist. Impresiile lor despre viaţă şi lume (cei care îi aduc acuzaţii, n.r.) constituie problema lor...

Eu am intrat în normal. Am trecut la consultaţii. Puţin obosită, după afluxul de lume. Dacă ne-ar lăsa unii în pace, ar fi perfect."
 

×
Subiecte în articol: Flavia Groșan
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close